Гъбични дъждове застрашават здравето ни

Те причиняват потенциално опасна астма при хората

Гъбични дъждове застрашават здравето ни | StandartNews.com

Учени от Калифорнийския университет в Ървайн (САЩ) откриха, че голям брой наночастици, съдържащи се в атмосферния въздух, участващи в образуването на облаци и причиняващи потенциално опасна астма при хората, всъщност са гъбични спори. Това съобщи Science Alert.

През 2016 г. изследователите взеха проби в Оклахома за един месец с помощта на устройство, което улавя частици с диаметър 20-60 нанометра и след това ги поставя върху тънка платинена нишка. След изпаряване на молекулите мас спектрометър с висока разделителна способност анализира получените газове и установи техния химичен състав.

Според учените спорите, които влизат във въздуха, абсорбират водата, набъбват и се разпадат на фрагменти с диаметър 30 ​​нанометра, които са много по-малки от клетките, чийто диаметър достига хиляда нанометра. Тези частици могат да проникнат много по-дълбоко в белите дробове. Възможната алергенност на споровите фрагменти обяснява защо някои хора имат астматични пристъпи по време на дъждове.

Наночастиците могат да играят ролята на ядра, към които се прикрепят водни молекули. По този начин се образуват ледени кристали, които от своя страна образуват облаци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай