Гърците теглят и харчат у нас

Гърците теглят и харчат у нас | StandartNews.com

Правителството шокира гърците и Европа с идеята си за референдум

Гърците масово теглят пари, пазаруват и зареждат гориво у нас. Паника обзе комшиите, след като премиерът Алексис Ципрас поиска светкавичен референдум за мерките, които предлагат кредиторите на Атина. Народът в южната ни съседка обсади тамошните банкомати и бензиностанции. Жителите на Северна Гърция обаче атакуваха наред пограничните ни градове и села от Сандански до Гоце Делчев. Повечето теглеха левове, за да напълнят багажниците и резервоарите. Част от комшиите пък сменяха банкнотите в евро. Така поне родните търговци останаха доволни от хаоса, който води до броени дни към фалит на Гърция. Европа бе потресена днес от Ципрас и отказа всякакъв компромис за спасителния план, предложен на Атина.

Атина си затвори вратата за по-нататъшни преговори, отсече шефът на еврогрупата

Чашата на търпение на Европа спрямо Гърция започна да прелива. Международните кредитори вчера казаха "стига" на правителството на Алексис Ципрас, което шокира страната си и ЕС с идеята да проведе референдум на 5 юли за спасителния план. И ако цяла седмица ЕК, ЕЦБ и МВФ показваха търпение, вчера то започна да се изчерпва. Финансовите министри от еврозоната отказаха да удължат поисканото от Атина едномесечно удължаване на срока на действие на втората помощна програма за Гърция, която приключва на 30 юни. Именно на тази дата Атина трябва да извърши плащане на 1,5 млрд. към МВФ или е заплашена от фалит и излизане от еврозоната. Шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум пък обвини Гърция, че е затворила вратата за всякакви бъдещи преговори.

До тази развръзка се стигна, след като Ципрас, който прекрати разговорите с Тройката, обяви, че на 5 юли ще има допитване до народа дали трябва да бъдат приети предложенията на международните кредитори за спасително споразумение. След завръщането си от Брюксел в петък и спешно заседание на правителството, Ципрас обяви в емоционална и остра реч по телевизията, че ще прави референдум за спасителния план. Гръцкият премиер използва много остри думи за условията на кредиторите, наричайки ги "изнудване", "унижение за Гърция" и "непоносимо бреме".

"Тези предложения нарушават европейските правила и фундаментални права за работа, равенство и достойнство, демонстрират как целта на определени партньори и институции не е да се постигне приемливо за всички страни споразумение, а вероятно искат да унижат един цял народ", каза Ципрас в телевизионното обръщение към нацията. "Гърци, след това изнудване да приемем орязване на разходите и една унизителна програма за съкращения, която няма край и няма изглед да ни изправи на крака, ви призовавам да решите патриотично и гордо, както повелява гордата история на гърците", призова Ципрас. Неговият коалиционен партньор и лидер на Независимите гърци Панос Каменос също призова да бъде отхвърлен планът. За да осъществи идеята си за допитване, Ципрас помоли европейските лидери да дадат още няколко дни отсрочка за сегашната спасителна програма. По тази програма са останали около 7.2 млрд. евро, но управляващото от февруари насам правителство на радикалната левица и националистите не изпълнява реформите, срещу които да се отпускат траншове. "Така че гръцките избиратели да могат да направят свободен избор без шантаж и натиск - както повелява гръцката конституция и ценностите на ЕС", обясни Ципрас.

Финансовият министър Янис Варуфакис заяви, че е време народът да реши дали страната да остане или не в еврозоната. Правителството представя референдума като "да" или "не" на мерките за икономии, но според гръцката опозиция това на практика е питане дали страната да остане в Европа, коментира Би Би Си. Днес гръцкият парламент се събра на заседание, за да се произнесе по идеята за допитването. Все още не е ясно какво ще се случаи на 30 юни, когато Атина трябва да преведе вноска от 1.6 милиарда евро на МВФ, защото парите ги няма в бюджета. Част от финансовите министри от еврозоната не скриха своето разочарование от действията на Атина. "Решението на Гърция да свика референдум по предложенията на кредиторите "затвори вратата за по-нататъшни преговори" с Атина", заяви шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум. Според него новината за референдума е много лоша изненада, а решението на Гърция е "тъжно". Гърция сложи едностранно край на преговорите с кредиторите, заяви германският министър на финансите Волфганг Шойбле. "За момента няма основа за преговори и никой от колегите няма представа какво можем да правим сега, допълни Шойбле. Финландският му колега Александер Стуб изтъкна, че след решението на Атина за референдум по бюджетните мерки, Еврогрупата започва обсъждане на "план Б", намеквайки за дефолт на Гърция. МВФ ще продължава да работи с Гърция и с кредиторите, заяви шефката на фонда Кристин Лагард. Тя не отговори на въпрос дали Гърция ще успее да получи отсрочка по изплащането на дълговете си към МВФ.

Опозицията скочи срещу премиера

Гръцката опозиция атакува решението на премиера Алексис Ципрас да организира референдум като го обвини, че така той рискува да изхвърли страната от ЕС.

Незабавната реакция на социалистическата партия ПАСОК бе да призове за оставката на премиера. "Тъй като Ципрас е неспособен да вземе отговорни решения, той трябва да подаде оставка и да остави гражданите да гласуват за бъдещето си на избори", каза лидерката на партията Фоти Генимата. Малката центристка партия To Potami ("Реката") също остро критикува лидера на СИРИЗА и заяви, че ще се бори за оставането на страната в сърцето на Европа. "Алексис Ципрас и Панос Каменос решиха да поведат лобито на драхмата, за да изкарат страната от ЕС и да я тласнат в пропастта", каза лидерът Ставрос Теодоракис. "Ще се борим заедно за една силна Гърция в сърцето на Европа", добави той. Основната опозиционна партия "Нова демокрация" обяви, че правителството е докарало страната до безизходица, изолирало я е от Европа и Ципрас опитва да се отърве от отговорност и да я прехвърли на плещите на хората. "Ципрас поведе днес страната към референдум, в който въпросът всъщност е "да" или "не" на Европа и предлага да скъсаме с всички наши партньори и да излезем от еврозоната", заяви предишният премиер и лидер на консервативната партия Андонис Самарас.

Горанов: У нас няма да има гръцки кошмар

"Ние сме много далеч от гръцки сценарий. В този смисъл, гръцките кошмари трябва да се сънуват от гръцките политици, които допуснаха държавата да стигне до това състояние". Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в предаването "Панорама" по БНТ. Попитан дали, ако все пак южната ни съседка напусне еврозоната, това ще се отрази и на нас, Горанов обясни: "В краткосрочен план вероятно пазарите ще бъдат силно обезпокоени от едно подобно действие и като цяло доверието в еврозоната може да бъде разколебано. Но в дългосрочен план съм сигурен, че еврозоната ще бъде по-силна, каквото и да е решението".

И той както и премиерът Бойко Борисов по време на съвета на ЕС бе категоричен, че не може години наред цяла Европа да се занимава с този проблем, а "гръцкият народ да не осъзнава, че с лоши политики, безотговорно управление и популизъм се стига до това".

Комшиите не знаят да се радват ли, или да се плашат

Решението на Алексис Ципрас да организира референдум раздели обикновените гърци, които се събудиха в шок, пише "Уолстрийт джърнъл". Много от хората се опитваха да възприемат новината, чудейки се доколко ефективно ще бъде запитването на 5 юли и как точно правителството ще процедира с резултата от него. "Това е катастрофа. Правителството не може да си представи какво става, как ще ни реши проблемите с този вот. Страната е на ръба на пропастта", коментира 45-годишният консултант Янис Гианопоиулос. "Това е много демократично решение. Факт е обаче, че каквото и да решим, сме в беда. Рецесията ще се задълбочи и проблемите ще ни се задълбочат", коментира 24-годишният студент Янис Димулкис. Най-масовата реакция сред гърците обаче бе изненадата от последното развитие на неколкомесечната гръцка драма. "В шок съм, не очаквахме това. След вота правителството ще има яснота какво да прави и просто ще го направи", казва 33-годишната учителка Емма Калву. Въпреки непопулярните мерки за икономии, които кредиторите предлагат, социологическите проучвания показват, че мнозинството гърци искат да останат в еврозоната дори с цената на икономически жертви.

Гърците се юрнаха към банкоматите

Извиха се опашки за пари и гориво, политиците уверяват, че трезорите няма да затворят

Стотици гърци се наредиха на опашка пред банкоматите в Гърция след изявлението на Алексис Ципрас, че ще свика референдум на 5 юли. Заради несигурността какво точно ще се случи в понеделник и страха, че страната може да излезе от еврозоната, хората масово теглеха парите си. Опашките започнаха още в петък вечер, а според "Блумбърг" днес сутрин в поне 500 от общо 7000 банкомата в цялата страна парите са свършили. Гръцки банкер съобщи, че до обяд вчера от банката, за която работи, са били изтеглени 110 млн. евро. Някои банкови филиали в центъра на Атина, които обикновено работят през уикенда, вчера не отвориха. Много пенсионери също отидоха да теглят пенсиите си, преведени в петък. Тв кадри показваха по 20-30 души, които търпеливо чакат на опашка пред банкоматите. Директорът на Гръцката централна банка Янис Стурнарас разпореди банкоматите на територията на цялата страна постоянно да се снабдяват с пари, за да не останат празни през почивните дни и да не се предизвиква паника сред населението, предаде РИА Новости. "Гърците трябва да бъдат спокойни, банките няма да затворят врати", заяви от своя страна Панос Каменос, водач на дясната партия "Независими гърци", цитиран от Ройтерс. Гражданите не бива да се плашат - няма изнудване. Банките няма да затворят, в банкоматите ще има пари. Всичко това е преувеличение, каза пред местна телевизия Каменос на фона на безпокойство, че е възможно на капиталите в Гърция да бъде наложен контрол. Мнозина се опасяват, че е възможно някои банки да не успеят да отворят в понеделник без ликвидна помощ от централната банка на Гърция, която пък от своя страна разчита на помощ от ЕЦБ. Миналата седмица тя пет пъти увеличи тавана на спешната ликвидна помощ за гръцките банки, от които комшиите теглеха стотици милиони дневно. "Мисля, че следващата седмица ЕЦБ ще тегли чертата и че ще има контрол над капиталите", коментира 47-годишният Никос Ставракакис, след като изтегли парите си. Високопоставен германски политик призова ЕЦБ незабавно да спре да налива пари на Гърция. Според анализатор от "Креди сюис" още в понеделник може да има контрол над капиталите под формата на принудителна банкова ваканция и лимит при тегленията от депозитите. Вчера една от банките ограничи интернет банкирането, посочвайки обаче, че става въпрос за технически причини. Освен че теглеха масово парите си, гърците започнаха да се запасяват и с гориво. Пред една от бензиностанциите в Атина имаше опашка от 17 коли. "Запасяваме се, защото ако се върнем към драхмата, ще има дефицит", коментира 61-годишният Никос Ставридис.

Дойче веле: Избраха самоубийството

Гръцкото правителство очевидно е замислило самоубийство. Премиерът Ципрас, който явно през цялото време коварно е водил за носа международните кредитори, сега апелира към своите сънародници да отхвърлят компромисното предложение на МВФ, ЕЦБ и ЕК, обявявайки изненадващо за всички, че ще има референдум по въпроса. Този нагъл ход от негова страна и абсолютно несъответните думи, с които обяви намерението си, надминават всичко, което сме виждали досега. Това пише в свой коментар в Дойче веле авторът Бернд Ригерт. Според него европейците са изкривили и разтеглили до безкрайност своите собствени критерии и правила, за да осигурят на хаотиците в Атина допълнително време и оставане в еврозоната. Европа е готова да налива и нови пари в гръцката каца без дъно, за да се задвижат необходимите реформи. Явно обаче, всичко е било нахалост, възмущава се авторът. "Сега гръцкото правителство гарнира обидите по адрес на чуждите кредитори с искания за ново междинно финансиране на страната до провеждането на референдума на 5 юли и за нови спешни кредити, с които да се задържат над вода гръцките банкови институции. По-нагъл опит за изнудване не е имало в цялата досегашна история на ЕС! Подобно поведение е абсолютно неприемливо за останалите държави от еврозоната, както и за германския Бундестаг. Стига толкова! Време е за грексит", допълва материалът.

Камерън: Може би е добре да напуснат

В частен разговор британският премиер Дейвид Камерън допуснал, че евентуалното излизане на Гърция от еврозоната може да е добра възможност за Атина да реши икономическите си проблеми, твърди "Гардиън". Вестникът се позовава на изтекла от обкръжението на премиера информация от негов частен разговор с колега от ЕС. "Във връзка с Гърция премиерът се пита дали е разумно от страна на Ангела Меркел да се съгласява дискусията с Атина да се състои на равнище министър-председатели и размишлява, че за Гърция може да е по-добре за напусне еврозоната", пише вестникът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай