Габрово показа 150 научни чудеса

Габрово показа 150 научни чудеса | StandartNews.com

Изложба в Техническия университет разказва индустрията на града

Над 150 научни чудеса показа Габрово и така излезе с крачка напред пред останалите градове в най-новата кампания на вестник "Стандарт" и БАН - "Научните чудеса на България". 50 уникални пана, показващи нови технологии и патенти за изобретения, греят в библиотеката на Техническия университет. Част от постерите разказват за академиците и професорите, дали своя принос за науката на града. Други показват знакови за Габрово индустриални фирми, приложили иновативни разработки, защитени с патент. Изложбата отделя специално внимание на студентите от университета и техните научни разработки, спечелили дори международни отличия. Изложението "Научните чудеса на Габрово" бе тържествено открито вчера от ректора на Техническия университет проф. Райчо Иларионов, зам.-ректора по научноизследователската работа доц. д-р инж. Илия Железаров. А също така и от председателя на Сдружението на работодателите и индустриалците в Габрово Мариян Костадинов, чл.-кор. проф. Димитър Димитров от БАН, които заедно с ръководството на университета са организатори на изложбата. На откриването присъстваха и областните управители на Габрово и Русе Николай Сираков и Стефко Бурджиев, както и зам. главният редактор на в. "Стандарт" Екатерина Николова.

Университетът започва и градска кампания "Научните чудеса на Габрово", съобщи доц. Железаров. И поясни, че съгражданите му ще номинират за участие в националното гласуване някое от научните чудеса, включени в изложбата. Най-много предварителни гласове засега събира уникалният метод за бързо и безконтактно зареждане на батерията на електромобилите, по който работи съвместно с френски учени екип на Техническия университет в Габрово. Проектът е по Седма рамкова програма. Габровци номинират за кампанията и инж. Мирослав Хинков, който през 2013 г. бе заслужено избран за изобретател на годината. Благодарение на него целият свят научи за Габрово, защото неговите машини правят 20% от ламинатните тубички за козметика, пасти или бои в света. Негови клиенти са гигантите "Колгейт" и "Лореал". Габровският технически университет е обучил 30 000 висшисти - колкото цяло Севлиево, подчерта ректорът проф. Иларионов. С изложбата показваме развитието на града, заяви Мариян Костадинов. Той призова бизнеса в България да не стои на последния ред, а да излезе пред всички, защото с приноса си помага за развитието на държавата.

Чрез своите регионални центрове БАН иска да събере на едно място наука, образование и бизнес. Затова Габрово е съорганизатор на изложбата, каза чл.-кор. проф. Димитров. Изложбата показва кохортата на новите строители на България, допълни той. Официалният старт на кампанията "Научните чудеса на България" ще бъде даден на 3 юни в големия салон на БАН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай