Французин показа новите костюми на спасителите

Французин показа новите костюми на спасителите | StandartNews.com

Монтана. Французинът Филип Клемент, ръководител на проект за създаване на облекла за работа на спасители в критични ситуации, показа първия си модел.

Това стана в центъра на МВР за подготовка на спасители в Монтана. В проекта са участвали специалисти от 6 страни на Европейския съюз.

Показаният модел има за цел да осигури повече информация за състоянието на самия спасител, влязъл в центъра на бедствието, както и информация за самото бедствие, нужна на координационния център за управление на ситуацията.

Новият модел облекла е изработен от специална материя, в която са вградени компютри, камери, екрани и различни сензори. Чрез тях се поддържа активна комуникация и може по всяко време да се локализира мястото на спасителя. Уредите са поставени на качулката, двете ръце, колана, ларингса и пред очите.

В специална торба са разположени батериите и компютрите. Първите тестове показват, че новите облекла се приемат от спасителите със задоволство.

Заради прецизността на уредите, които ще трябва да работят в усложнена от към температура, газове и др. въздействия среда, изработването на облеклата не може да започне веднага. Спасителите ще ги получат най-рано след 2-3 години, а някои уреди – и след 10 години, обяви Филип Клемент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай