Фонд за бедствия с пари от данък

Фонд за бедствия с пари от данък | StandartNews.com

София. Обезщетения след катастрофични събития като земетресения и наводнения да се изплащат от нов фонд, предлага експертът от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) Кирил Киров. Според него вариант за управление на катастрофичните рискове в България е създаването на специална партида "Парични помощи за населението" към Държавния фонд "Бедствия и катастрофи". В новата партида могат да се акумулират средствата от настоящия данък в размер на 2% върху платените премии по полиците в общото и животозастраховането, обясни Киров на конференцията "Катастрофичните рискове в България - йерархия на отговорността".

Ако София бъде ударена от земетресение с магнитуд 7 по Рихтер, най-вероятно ще бъдат засегнати около 2 милиона души. При такъв евентуален трус могат да бъдат разрушени 39 хил. сгради (от 180 000), убитите ще са над 4500, а ранените около 20 хиляди. Общо щетите по инфраструктурата ще бъдат 20 млрд. евро, обяви проф. д-р Емил Ботев от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Застрахователите влагат 10% повече пари в акции

Застрахователните компании у нас започват да инвестират все повече в акции, сочат данните на БНБ към края на март. Вложенията в акции на застрахователите се увеличават с 10% за година до сумата от 523,8 млн. лв. Така в инструментите, включени в активите на застрахователите и здравноосигурителните дружества у нас, акциите заемат дял от 9,8%. За сравнение, година по-рано делът на акциите е бил 8,9%. Депозитите имат дял от 17,8% във вложенията на застрахователите, докато облигациите са с дял от 45,9%. На родния пазар функционират 59 застрахователни дружества, които управляват общо 5,32 млрд. лв. Размерът на средствата към края на март намалява с 0,8% спрямо същия месец на миналата година, но отчита ръст с 1,1% спрямо края на предходното тримесечие. Активите, контролирани от застрахователите, се нареждат по размер зад пенсионните дружества и пред инвестиционните фондове у нас. За сравнение, инвестиционните фондове управляват 1,764 млрд. лева, а във фондовете за допълнително пенсионно осигуряване има 7,24 млрд. лева. Най-сериозно раздвижване се забелязва при 18-те дружества у нас, извършващи животозастраховане, където активите нарастват с 9,8% или с 116,4 млн. лв. за година до 1,299 млрд. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай