Фанатици искат да разрушат Сирия

Фанатици искат да разрушат Сирия | StandartNews.com

София. Архиепископ Теодосий (Аталлах Ханна) е официален говорител на Православната църква в Йерусалим и Светите земи от 2005 г. Той е митрополит на Севастия, известен е с активната си дейност в защита на християнското население в Палестина и Близкия изток. На посещение в България е по покана на Великия Приор на тамплиерите у нас Румен Ралчев. Утре архиепископ Теодосий ще изнесе в хотел "Кемпински" в столицата лекция за християните араби на фона на арабската пролет.

- Ваше Високопреосвещенство, все още по-голямата част от българското общество смята всички араби за мюсюлмани. Разкажете нещо повече за християните араби?

- В Близкия изток, включително и в Израел, живеят милиони християни, принадлежащи към различни деноминации. Православните имат три патриаршии - Антиохийската, Александрийската Йерусалимската, към която принадлежа и аз. Те не са приели християнството под някакъв външен натиск или пропаганда, а са били такива от край време. Все пак самият наш Господ Исус Христос е роден именно тук, в Палестина. Така че християнската общност е неразделна част от арабското население в този район. Живеем от векове заедно с мюсюлманите и евреите и заедно сме се борили против всякакво потисничество.

- От тази гледна точка как бихте коментирали събитията в съседна Сирия?

- Сирийският народ е безкрайно толерантен в религиозно отношение. Там никога не е имало религиозен фанатизъм и противопоставяне между мюсюлмани и християни, както и в Палестина. Насилието и екстремизмът, на който в момента сме свидетели, е привнесен отвън - от Афганистан, Пакистан, Либия и другаде. И се насажда там с цел да разедини сирийското общество и да разруши сирийската държава.

- Заплаха ли е ислямският фундаментализъм за християните в района?

- Той е заплаха не само за християните, но и за мюсюлманите, мнозинството от които са либерални, толерантни и светски хора. Фундаменталистите вършат престъпление в името на Бога, но никоя религия не проповядва насилие и убийство. Но още по-голямо престъпление вършат тези, които ги финансират и покровителстват. През последните 2 г. Сирия са я напуснали половин милион християни. Имаме двама отвлечени митрополити. Нападат се храмове - и християнски, и мюсюлмански. За съжаление и някои европейски държави носят отговорност за това. Но въпреки всички тези рани ние ще продължаваме да защитаваме нашата позиция на толерантност. Никога няма да паднем до тяхното равнище и да станем част от една религиозна война. Ще продължаваме да работим за диалог и ненасилие. Красотата на света се състои в неговото многообразие. Тя включва и християнството, и исляма, и църквата, и джамията.

- Как християнските църкви защитават паството си?

- Утре (днес - б.а.) ще има среща с Негово светейшество българския патриарх Неофит и ще моля за подкрепата на БПЦ в защита на християните в Близкия изток. А най-вече - да изрази официално позиция и да направи някакви постъпки за освобождаване на двамата отвлечени митрополити.

- Как се отнасяте към идеята за възстановяване на българския храм в Йерусалим, какъвто е имало до Втората световна война?

- Бих подкрепил тази идея. Но, разбира се, това е въпрос на координация между двете патриаршии. Държа обаче да кажа, че ние посрещаме като братя всички български православни християни, извършващи поклонение на Гроба Господен. Ние сме една Църква.

- Какво ще пожелаете на читателите на "Стандарт" и на целия български народ?

- България е първата стана, която посещавам за втори път през тази година. И се надявам, че посланието ми ще достигне чрез вашия вестник до всеки българин. За да има истински мир в нашата свещена земя. Обичам ви!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай