Езиков проблем спъва договора с Македония

Езиков проблем спъва договора с Македония | StandartNews.com

София. Договорът за добросъседство между България и Македония още не е на етап подписване. Това стана ясно след срещата на външния министър Кристиан Вигенин с македонския му колега Никола Попоски, който вчера пристигна в София.

Попоски не се появи да говори пред медиите, но изнесе лекция във Външно. Вигенин обясни, че са обсъдили спорните моменти от договора, които са три. Сред тях е въпросът на какъв език да се подпише документът, но министърът смята, че решението е по-скоро техническо. Вероятно ще се използва досегашната формулировка - че се подписва на македонски според конституцията на Македония и на български според конституцията на България. Така ще се избегне признаването на македонски език, коментират анализатори. Друг препъникамък е член от македонската конституция, за който искаме гаранция, че няма да стане основание за намеса във вътрешните ни работи.

Става въпрос за чл. 49, според който Македония трябва да се грижи за правата на македонските малцинства в Гърция и България. Третият проблем е историята. Ще се работи за създаването на обща комисия, която да се занимава с детайлите, за да не се налага "на най-високо политическо равнище да се обсъждат конкретни исторически събития". Предстои в София да се проведе нова среща на двата преговорни екипа. Вигенин увери, че и двете страни имат желание да намерят компромис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай