Евросъвет предложи минимален доход за ЕС

Евросъвет предложи минимален доход за ЕС  | StandartNews.com

София. Европейският икономически и социален комитет ще работи за минимален доход от 400 до 1000 евро за гражданите на ЕС, съобщи президентът на организацията Анри Мало по време на неговата среща с КНСБ, предаде БНР.

Според него, това ниво трябва да бъде достигнато от държавите-членки през следващите 5-6 години.

"Всяко лице, което легално е във Франция, трябва да получава като минимум определена сума и, ако той не може да получава тази сума от трудови доходи, тогава държавата го компенсира. Това е един от елементите ни от концепцията ни за социална Европа, за да се избегне социалният дъмпинг, защото именно той храни екстремизма и ксенофобията и това изключване, за което в момента в центъра са българските и румънските емигранти", обясни той. Мало не е голям оптимист, че предложението ще бъде прието.

"Надяваме, че следващата Европейска комисия ще бъде по-отворена към тази концепция, която според идеите ни, върви към сближаване в Европа. Важно и значимо е - да има съгласие, между всички социални актьори. Важното е да се подсигури принцип за минимален доход във всички европейски страни и след това - да се определи ножицата между 400 и 1000 евро, между по-развитите държави. Следващата цел е малко по малко тази ножица да се затвори и сближи, което ще отнеме време", заяви още Мало.

Решението на Европейския икономически социален комитет е препоръчително, но Анри Мало заяви, че се надява Европейската комисия да поеме конкретен ангажимент.

"Минималната сума, за която ще настоява Европейският икономически социален комитет трябва да е минимален доход от трудова заетост и ако работещият трябва да достигне това ниво, държавата да допълва доходите му."

Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов коментира, че ако се приложи решението за всичките страни от ЕС, то това трябва да бъде съобразено с възможностите на бюджета за всяка страна. От следващата година ще се преразгледа напълно системата за социално подпомагане, коментира Хасан Адемов.

"Трябва да преосмислим как да индентифицираме тези, които имат нужда от подкрепа и как да подпомогнем тези, които трябва да имат доходи от труд, защото няма нищо по-важно от това повече български граждани, особено тези в трудоспособна възраст, абонати със социално подпомагане, да продължат да се вживяват в ролята на хора, които разчитат на социално подпомагане, тоест парите на българския данъкоплатец тряблва да бъдат ориентирани достатъчно справедливо към хората, които имат нужда от подкрепа и които сами със своето имущество не могат да се справят", каза Адемов.

Той допълни, че няма опасност български граждани да залеят трудовият пазар на Великобритания след отпадането на ограниченията за работа там от началото на следващата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай