Ето я напитката на дълголетието. Има ли изненада

Кафе, чай или вода?

Ето я напитката на дълголетието. Има ли изненада | StandartNews.com

Някои експерти твърдят, че най-полезната напитка за дълголетието е кафето. Други контрират: не, по-дълго живеят тези, които пият зелен чай.

Но има и още: например какаото, което наскоро беше обявено за единствената натурална напитка, съдържаща така ценния за здравето ни витамин D. 

И накрая - чистата вода, която “експертите” по подмладяване съветват да пием с литри... Как да се ориентираме в морето от изследвания и препоръки? 

„Най-много изследвания в днешно време в световен мащаб са посветени на две напитки – кафето и алкохола, обяснява експертът. - Алкохолът, спиртните напитки също, логично няма как да попаднат в класацията на полезните напитки. Последните изследвания не потвърждават битуващото и много популярно убеждение, че, виждате ли, алкохолът може да спомогне за удължаването на живота. И то в най-добрия случай, ако се приема в малки дози, които поне не вредят значимо. 

Докато по отношение на кафето ситуацията е съвсем различна. През последните пет години се появиха голям обем данни. Те свидетелстват, че любителите на кафето действително са с по-ниска смъртност като цяло и по-малко летални случаи след сърдечносъдови инциденти.

И не само това, изследвания показват и друг плюс на кафето, а именно че понижава риска от развитие на болест на Алцхаймер и паркинсон. Любителите на кафето по-рядко изпадат в депресия, освен това намалява заболеваемостта сред тях дори от някои видове рак – на черния дроб, на устната кухина, левкемия и меланома.”

Кафето не вреди на здравето и спомага за понижаване на смъртността, ако се употребява разумно. Все пак, ползата от кафето за хората с повишено кръвно налягане и други сърдечносъдови болести изглежда съмнителна. Известно е, че хипертониците са с повишена чувствителност към кофеина, тъй като може да се стигне до опасно повишаване на кръвното им налягане? 

Смята се, че в зеления чай има повече антиоксиданти. Тези вещества защитават нашите клетки от т.нар. свободни радикали. Но въпросът за ролята на антиоксидантите към днешна дата остава отворен. Учените са единодушни в това, че в неголеми количества антиоксидантите са полезни, но прекаляването с тях повишава риска от рак и други заболявания (някакви точни норми и граници за вредата и ползата от тях не са определени). Във всеки случай обаче, от обикновения зелен чай, без някакви специални биодобавки, няма кой знае какво да се промени.

В края на миналата година учените откриха единствената натурална напитка, съдържаща ценния витамин D. Какаото! Освен това в неговия състав, както и в чая, се съдържа кофеин. Както и веществата теобромин и теофилин, които действат благотворно на дихателната система, понижавайки бронхоспазмите.

И, което е особено важно за много от нас, повишава настроението, подобрява до известна степен паметта, а също така осезаемо повишава концентрацията на внимание. Освен това какаото, макар и да ободрява, често дава по-мек и дълготраен ефект от кафето. Относно витамин D, не следва да се заблуждавате, уточнява Юрий Дейгин. Ако човек има дефицит на този витамин, едва ли какаото ще попълни този недостиг.", казаха експертите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай