Ето кои майки се грижат цял живот за синовете си

Уникални разкрития

Ето кои майки се грижат цял живот за синовете си | StandartNews.com

Майките косатки отдават целия си живот на синовете си. Това сочи ново проучване върху живота на тези свирепи бозайници, съобщава BBC.

Оказва се, че женските екземпляри са далеч по-самостоятелни при достигане на зряла възраст. Мъжките обаче си остават донякъде деца и дори когато са напълно способни да ловуват сами, те продължават да искат и да получават храна от майките си. 

Така се оказва, че майката на практика жертва целия си живот в името на мъжкото поколение. Когато трябва да се грижи за още един екзпемпляр, това значително намалява енергията и храната ѝ. 

Женските косатки живеят около 90 години. Типично за тези бозайници е, че те остават силно свързани със семействата си през целия си живот. Обикновено живеят на групи, които могат да включват няколко поколения мъжки и женски потомци заедно с майката. Те имат навика да се събират с други „семейства“ и така образуват стада. 

Косатките имат сложен социален живот, казва проф. Дарен Крофт от университета в източния английски град Ексетър. Новите научни открития хвърлят повече светлина върху него, а Крофт нарича косатките „изумителни животни“. 

Техният начин на живот е бил изследван в продължение на 40 години. Под наблюдение са били 40 косатки. Учените установяват с всяко раждане на мъжки екземпляр вероятността същата косатка да отгледа друго малко в рамките на година намалява наполовина. 

„Предишните ни изследвания показаха, че мъжкият има много по-големи шансове за оцеляване, ако майката е наблизо. Искахме да разберем дали нейната постоянна помощ си има цена и отговорът е „да“. В името на синовете тяхната способност за бъдеща репродукция намалява“, казва Крофт. 

Макар че в миналото са били сред най-разпространените животни в океана, днес и косатките са застрашени от изчезване. Именно за да се проучат по-добре опасностите за тях, преди 40 години започва изследване на група, живееща между Ванкувър и Сиатъл. Изводите са важни, но до тях учените са можели да стигнат само след десетилетия работа.

По време на наблюдението те установяват, че женските екземпляри, подобно на хората, спират да се възпроизвеждат в по-зряла възраст. Така се оказва, че това е единственият животински вид, за който е известно, че преминава през процес на менопауза. Разбират и как мъжките екземпляри продъжлават да са зависими от майките си. 

„Те дори ги хранят със сьомгата, която хващат”, казва Крофт. 

Това може да се тълкува и като вид „инвестиция в бъдещето“, предполагат учените. Известно е, че обикновено най-големите мъжки екземпляри създават потомоство. 

„Ако една майка може да направи сина си толкова голям, тогава той ще е този, който ще създаде следващото поколение“, казва Крофт. 

Резултатът е, че макар да са огромни и много силни животни, мъжките не стават напълно самостоятелни, просто защото има на кого да разчитат. 

„Ако майка ми ми приготвяше вечеря всеки ден, аз нямаше да има имам нужда да се науча да го правя“, шегува се Крофт. 

Тъй като косатките в по-топлите води намаляват с големи темпове, всяка информация, която може да обясни по-добре живота им и да ги предпази от изчезване, е ценна за учените. Според Крофт този вид в момента е „на ръба“ в определени части от планетата. 

Косатките наистина са изумителни същества. Освен, че комуникират помежду си със звуци подобно на делфините, те имат и уникална техника на ловуване.

Косатките нападат в група, действат координирано и могат дори да преодоляват препятствия, за да стигнат до плячката си, пише profit.bg. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай