Ето какво да ядем против кариеси

Един необичаен продукт стабилизира чревната микробиота, подобрява имунната система и понижава нивата на холестерола

Ето какво да ядем против кариеси | StandartNews.com

Израелски учени съобщиха, че са открили необичаен продукт, който помага с борбата срещу кариесите, пише Актуалние новости. Експертите от университета Бен-Гурион решили да проведат проучване, след като установили, че жителите на югозападните райони на Китай по-рядко се сблъскват със стоматологични проблеми.

Оказало се, че в менюто им присъстват кисели краставички, които се явяват профилактично средство срещу кариес. Учените смятат, че благоприятното им действие се дължи на пробиотиците, образувани в процеса на ферментация на зеленчуците и известни с положителния си ефект върху човешкото здраве. Те стабилизират чревната микробиота, подобряват имунната система и понижават нивата на холестерола.

Учените са изследвали състава на 14 различни типа мариновани краставички, които се консумират от жителите на югозападните части на Китай, предава БТА. Извлечени били общо 54 щама лактобацили. Един от тях е L. plantarum K41, който понижава риска от кариес. Този пробиотик намалява с над 98 процента броя на бактериите, които го причиняват, и действа отлично срещу агресивни съединения, намиращи се в устата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай