Петък,

Ергени превзеха бежанските лагери

От: Failed to load user -
A
A
A

Армия от сирийци и иракчани под 30 г. бяга от войната с Ислямска държава

Хасково. "Страх ме да не ме накарат да се бия във войната, затова си тръгнах...". Така започва един от разказите на новодошлите младежи в бежанския лагер в Харманли. През последните 2 седмици "реките" от бежанци отново потекоха към България. Причината - издевателствата на Ислямска държава в Сирия и Ирак и US ударите, с които САЩ иска да озапти джихадистите. Закономерно и пограничните емигрантски лагери отново се напълниха. Само за месец време бежанските лагери в Хасковско вече се пукат по шевовете.

Бум - това е най-меката дума, с която може да се опише напливът на имигранти по южните ни граници от септември насам. Ако до края на август нелегалните, дръзнали да минат браздата между Турция и България, наброяваха 1-2, до максимум 6 души на денонощие, статистиката от последните дни показва рязък скок. През периода от 6 ч на 26 септември до 6 ч на 29 септември 2014 г. на границата са задържани 122 души. От тях - 45 на зелена граница, а 28 на ГКПП на българо-турската граница, показва сводката на МВР. Освен че прави впечатление, че вече половината от нелегалните, идващи в страната, застават направо пред граничарите и искат статут, на око се набива и новото явление - емигрантски поток, минаващ у нас през българо-гръцката зелена граница. Само за 3 дни - пак от 26 до 29 септември, този път са използвали 59 чужденци. Едно от обясненията за новия маршрут е, че по този начин

се заобикаля телената ограда

между България и Турция, монтирана именно за да ограничи бежанския поток от южната ни съседка. По неофициална информация много от бегълците разполагат на смартфоните си с картографиран път, по който трябва да вървят.
Заради новата вълна бежанци се говори и че доста са паднали тарифите на каналджиите. Както за "начертаване" на пътната карта за тези, които искат да вървят сами, така и за придружител при нелегалното минаване. Ако преди тарифите за прехвърляне на човек стигаха до около 1000-1500 евро на човек, сега са са сринали до около 700-800 евро на глава.

Въпреки че към средата на септември голям брой бежанци от лагера в Харманли го напуснаха, тъй като за тях изтече 6-месечният възможен срок за пребиваване след получаването на статут, легловата база бързо се пълни, коментира началникът на центъра о.з. полковник Марко Петров. Само за месец от близо 1000 души настанените са се увеличили с около 300 новодомци, но въпреки това все още цифрата е далеч от изпълването на капацитета, който е с около 3000 места. От получилите бежански статут, въпреки изтеклия 6-месечен законов срок, около 10 семейства все още се намират в центъра в Харманли.

Държавата им е направила реверанс

и ще продължи да се грижи за тях, колкото е необходимо дълго. Това са предимно многодетни семейства или тежко болни хора, недъгави, обясни полк. Марков.

За разлика от първата бежанска вълна, в която у нас пристигнаха предимно семейства и възрастни, през последните седмици в лагера са приети предимно млади хора. И то - момчета до 30 г. Бегълците са основно от Сирия и Ирак. Повечето от тях са образовани, те са "цветът на нацията си", коментират от персонала. В интервютата при приема споделят, че бягат от родината си заради страха, че ще бъдат въоръжени и пратени да воюват, разказа полк. Марков. Заради нарастващия брой на младите мъже по разпореждане на шефа на лагера от най-големия блок в центъра

семействата ще бъдат преместени

в друга от жилищните сгради. На тяхно място ще бъдат настанени само младоците. Така първи блок ще бъде населен само от ергени. "България не е цел за изяви на екстремистите. Страната ви е само транзит към Западна Европа". Така новодошлите мъже в лагера отговарят пред полк. Петров на коментарите, че със сегашната бежанска вълна у нас влизат и клетки на джихадистки организации.

По шевовете се пука и транзитният център за временно настаняване на чужденци край свиленградското село Пъстрогор. Доскоро преобладаващата част от настанените в него са били сирийци, а останалите - основно афганистанци, пакистанци. В последно време обаче тенденцията е да идват все повече иракчани заради военния конфликт, предизвикан от радикалната групировка Ислямска държава, сподели пред "Стандарт" директорът Георги Марков. Най-бързо - за около 2-3 месеца, приключва процедурата за получаване на бежански статут при сирийците. Бегълците от други страни чакат повече, но не по-дълго от половин година, уточняват властите.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички