Енергото предупреди: Коледната украса вдига сметката за ток

Енергото предупреди: Коледната украса вдига сметката за ток | StandartNews.com

Пищната коледна украса може да завиши сметката за ток, предупредиха от Енергото. Увеличението ще се отрази най-сериозно на местните бюджети. Затова ЕVN информира с писма общините в Югоизточна България да следят потреблението на електричество в обектите си. Дружеството препоръча на 90 общини да обърнат внимание на потреблението на електроенергия в различните общински имоти.

Въпреки огромните харчове за електричество, досега няма община, която да не е платила тока си или пък да се е отказала от коледните тържества, съобщи бТВ . От енергоразпределителното дружество обясниха, че по традиция през декември има повишена консумация на електроенергия. Тази тенденция ставала още по-изразена по време на коледните и новогодишни празнични и почивни дни. Това се отнасяло както за битовите клиенти, така и за консумацията на общинските обекти, където се поставят коледни украси с голям брой осветителни тела, организират се празнични прояви, коледни базари, фестивали, тържества, концерти.

Данните за потреблението на ток показват, че през декември 2013 г. при някои големи общини е имало покачване на консумацията с около 25 процента. Някои местни администрации са решили проблема с харчовете за ток. В Пловдив например тази година коледната украса е изцяло енергоспестяваща.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай