Елексирът на боговете събира стотици в Плевен

При откриването на изложението тази вечер кметът на Община Плевен припомни, че по нашите земи има традиция за производство на вино

Елексирът на боговете събира стотици в Плевен | StandartNews.com

В Плевен отвори врати първото Винарско изложение "Сторгозия". То е разположено в парка на Регионалния исторически музей в града. 

Участниците са дванадесет, предимно винопроизводители със семеен бизнес от Северозападна България. Своята продукция представя и Институтът по лозарство и винарство  в Плевен, който освен произведените от специалистите в него вина и ракии, предложи на посетителите на откриването и малка част от колекцията си от десертни сортове грозде. Със свой щанд и собствено производство на вина участва и Професионалната гимназия по лозарство и винарство "Александър Стамболийски" в града. 

При откриването на изложението тази вечер кметът на Община Плевен Георг Спартански припомни, че от хилядолетия по нашите земи има традиция за производство на вино и въобще на напитките от грозде. "В нашия край, който е винарски, трябва да се дава трибуна на местните производители, да се представят прекрасните резултати от техния труд. Затова и Община Плевен реши да създаде това изложение, което се надяваме да стане една хубава традиция", добави кметът.

Той подчерта, че участниците в изложението са елитни производители, които показват качествени вина на плевенчани и гостите на града.

Още на входа на изложението вниманието на посетителите се привлича от Винена карта на Западна и Централна Дунавска равнина. На нея са представени възможности за винен туризъм, съчетан с посещение на различни културно-исторически забележителности. 

Част от програмата на винарския форум е национална среща на сертифицираните туристически центрове в страната и представяне на новия културен продукт на Община Плевен - Ревю-спектакъл "Българските национални костюми", които ще се състоят в съботния ден. 

Изложението "Сторгозия" ще продължи до неделя със свободен вход, от 10:00 до 20:00 часа. На място посетителите  могат да дегустират предложените вина и да си закупят бутилка от харесана от тях марка. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай