Експерти събират данни за атентата в Сарафово

Експерти събират данни за атентата в Сарафово | StandartNews.com

Ихтиман. В две минути преди 11 часа беше проведен първият експеримент по инсценировката на атентата в Сарафово. Първият автобус беше взривен и в момента екипи на пожарната и полицията оглеждат останките и се опитват да преценят до каква степен те отговарят на данните получени след атентата.

Началникът на следствието Бойко Найденов заяви, че възстановката значително ще подпомогне разследването.

Експериментът по мое мнение е 99% успешен, тъй като с първия взрив успяхме да потвърдим всичките наши очаквания и доказателства, които сме събрали до момента и ни даде насоки, с които да продължим разследването, каза Бойко Найденов.

Той посочи, че резултатите, които са получени още при първия взрив са напълно удовлетворителни и затова няма да има втори взрив. Това, което разследващите са си поставили за цел е изпълнено 100%.

На въпрос дали атентаторът действително е бил при багажното по време на взрива, Найденов отговори единствено, че действително са се потвърдили всички данни, които разследващите до момента са събрали като доказателства.

Взривът беше извършен край Ихтиман, като целта е да се изяснят детайлите около атаката, при която загинаха петима израелски туристи и българинът шофьор.

Двата автобуса са купени от Европол и са разположени, както са били на летището край Бургас.

Ситуацията беше възпроизведена по свидетелски показания и записи от охранителните камери. Уточнено е дори къде са стояли хората в момента на взрива. Човешките макети, които се използват по време на възстановката, са толкова, колкото са били и пътниците в автобусите по време на атентата.

Макетите са произведени в завод „Арсенал" в Казанлък от желиран материал на силиконово-колагенена основа и съответстват на мускулната и костна плътност на човешкото тяло. Уврежданията от експлозията би трябвало да бъдат такива, каквито са получени по време на трагедията.

„Такива следствени експерименти са правени и на други места по света - и там са използвани именно подобни макети," обясни следователят Георги Илиев.

Взривното устройство също е близко копие на бомбата.

„Взривът ще бъде извършен със същото количество вещество и със същата сила. И приблизително на същото място, където е бил по време на избухването," уточни още следователят от НСлС. Така се цели де стане ясно къде точно е бил взривът и дали е задействан, когато раницата на атентатора е поставяна в багажното отделение на автобуса или по-рано.

Друга цел е да се потвърди или отхвърли друго предположение на разследващите - че автобусът е трябвало да бъде взривен в движение по пътя към Слънчев бряг, за да има повече жертви и щети.

„Този следствен експеримент на нас ще ни даде резултат, а и не само резултат. Той ще бъде използван с учебна цел за разследващите органи в по-нататъшната тяхна дейнос," твърди следователят от НСлС Георги Илиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай