Четвъртък,

Експерти реставрираха уникален старинен кръст

От: Failed to load user -
A
A
A

Благоевград. Експертите от Националния исторически музей вече са почистили и реставрирали уникалния кръст, който бе намерен в Сандански. В града чакат да получат разпятието тези дни, но няма веднага да го експонират в Археологическия музей. Причината е, че се извършват ремонтни дейности в сградата.

Поне до месец юни християнският символ ще се пази и съхранява на тайно място, за да не стане обект на посегателство от иманяри. „Работата по почистването на кръста е приключила. Тази седмица ще говоря с колегите кога ще ни го върнат. Мястото му е в Сандански. Такава ценна находка не е откривана досега в региона. Тя със сигурност ще предизвика интереса на гостите на града ни", заяви директорът на Археологическия музей Владимир Петков.

Aрхеолози откриха разпятието при работата си по проект „Археологически парк - Сандански". В изкопа, предвиден за построяване на отводнителен зид, в близост до баптистерия /б.а.- кръщелня/, бе намерен масивен бронзов кръст с височина 54 сантиметра, широчина 30 сантиметра и дебелина 3 милиметра. „Това е раннохристиянски кръст от 5-6 век, рядка и интересна находка. В долния край завършва с клин, който се е забивал в дървен прът. По този начин се е изграждал жезъл, с който са се водили литийни шествия начело с епископа", уточни Владимир Петков.

Християнският символ е оформен с окръжности по всички рамена и е подобен на рисуваните червени кръстове, открити при разкопки в други археологическите обекти. Подобни християнски символи са уникални по форма и са характерни за Солунския екзархат, който до 7 век е бил под юрисдикцията на римския папа.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички