Сряда,

Експерти: Няма антибиотици в месото

От: Администратор -
A
A
A

Няма антибиотици в месото на пазара у нас, категоричен бе националният здравен експерт д-р Ангел Кунчев в гостуване по Нова ТВ. Поводът е докладът на Европейската агенция по лекарствата, в който се твърди, че българското месо е едно от най-замърсените с антибиотици в ЕС. Според доклада страната ни се нарежда на 8-мо място по употреба на медикаменти. А най-чисто е месото в Исландия и Норвегия.

"Това, че са внесени и пуснати в продажба определено количество антибиотици, не значи, че те са в месото. Отговорно твърдя, че в крайния продукт – месото, антибиотици няма", заяви д-р Кунчев.

По думите му, всяка година се взимат 500 проби. От тях най-много 1 проба да покаже антибиотици.

В официална позиция на Българската агенция за безопасност на храните също се изтъква, че за годината няма открита нито една проба, замърсена с антибактериалните медикаменти. 

Според д-р Диляна Попова, експерт в Асоциацията на месопреработвателните, на животните не се дават превантивно антибиотици, защото това е много скъпо. Когато животните са болни и се налага да се използват антибиотици, има карantinen срок, през който животните се изчистват от тях, обясни експертът.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички