Експерти: Кучето и котето да спазват дистанция

Но не бива да им се слагат предпазни маски

Експерти: Кучето и котето да спазват дистанция | StandartNews.com

Домашните любимци също трябва да спазват социална дистанция заради безопасността на стопаните си, както и за да се осуети разпространението на коронавируса, пише в. „Дейли стар”, позовавайки се на швейцарски експерти.

Според специалистите кучетата трябва да стоят на разстояние два метра от себеподобни, докато котките изобщо не бива да бъдат пускани навън. По този начин се гарантира, че питомците няма да предадат заразата на човек или други домашни любимци, обяснява Фолкер Тил, вирусолог от университета на Берн, Швейцария.

Според Йоханес Кауфман от швейцарските ветеринарни клиники „Аникура” съществува риск вирусът да се задържи дълго време върху козината на домашните любимци или в назалните им секрети.

Експертите казват още, че питомците трябва да бъдат третирани като останалите членове на семейството, които се пазят едни други от потенциална зараза, докато не се разбере повече за ефектите на вируса върху животните.

Въпреки препоръките за социално дистанциране на домашни животни, експертите напомнят, че на кучетата и котките не бива да се слагат предпазни маски за лице, тъй като това може да се окаже пагубно за тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай