Египет с важна новина за гуристите. Ще видят нещо невероятно

Храмът на Амон Ра вече е възстановен

Египет с важна новина за гуристите. Ще видят нещо невероятно | StandartNews.com

Източник: БТА

Голямата хипостилна зала в древноегипетския храм на Амон-Ра в Карнак връща блясъка си, след като 95 процента от колоните й вече са реставрирани, обяви Министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет, цитирано от БТА.

С това втората фаза от проекта за възстановяване на оригиналните багри в забележителната постройка е към края си.

За първи път посетителите на хипостилната зала в храма в Карнак ще имат възможност да се насладят на оригиналната й украса," изтъкна генералният секретар на Върховния съвет за антиките Мустафа Уазири.

Той припомни, че първата фаза на реставрацията е започнала през юли 2021 г. с почистването на 28 от общо 134-те 20-метрови колони.

В проекта участват млади египетски реставратори от Върховния съвет за антиките, от Луксорския университет и от Института за реставрация в Луксор, добави Уазири. По думите му работата е извършена в съответствие с международните стандарти и протоколи.

Карнак, който се намира на източния бряг на река Нил до Луксор, е бил най-голямото религиозно средище в Древен Египет. В него се издигат няколко храма, обелиска и многобройни паметници и светилища. Развитието и изграждането му продължава над хиляда години.

Голямата хипостилна зала, построена от фараона Сети Първи, е най-впечатляващата част от храма на Амон-Ра.

"Хипостилен" е гръцки термин за сграда с поддържан от колони покрив. Повечето древноегипетски храмове са имали такива зали, като често колоните наподобяват стръкове папирус с разтворен цвят в горната си част.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай