Дядо Николай скочи на властта

Дядо Николай скочи на властта | StandartNews.com

Пловдивският митрополит Николай призова държавата да не се сеща за църквата в краен случай. И с действията си да доказва, че мисли за духовното здраве на нацията. В противен случай всички приказки за вяра и ценности звучели като пиар акция.

Повод за думите владиката взе от общия молебен на всички изповедания, отслужен по призив на президента Росен Плевнелиев. Дядо Николай също служи молебен и след това направи обръщение от амвона. "Висящото кафе няма да замести солидарността, която държавата трябва да има със своите граждани. А не да продава малкото останало и да казва на народа: оправяйте се. И после да се пита защо хората се самозапалват или избиват семействата си и да моли религиозните общности за помощ. Защо не ни питахте преди? Защо ни питате сега? Нали сме отживелица и музеен експонат?", попита той. Владиката раздаде на всички миряни дървени кръстчета, които той лично освети на Божи гроб.

Молебен за закрила и благопреуспяване на българския народ отслужи в Русе и патриарх Неофит. Той призова всички вярващи да подкрепят хората в безизходица и да потърсят Бога в сърцата си. "Нека отправим сърдечна молитва за тези, които страдат, бедстват, които са доведени понякога до тежко отчаяние, и да се постараем да облекчим тяхното положение", призова патриарх Неофит.

Молитва за спасение на душите на грешниците и за подкрепа отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Кирил в най-високата точка от Аспаруховия мост - 55 м. Там е знаковото място, от което се хвърлят самоубийците. Кирил поръси за здраве миряните, сред които бяха и протестиращите. Те се присъединиха към литийното шествие пред Катедралния храм, където бе отслужена тържествена литургия по случай Кръстопоклонна неделя преди Пасха.

 

Цялото обръщение на дядо Николай четете в утрешния брой на в. "Стандарт"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай