Двама наказани полицаи заради племеника на Плевнелиев

Двама наказани полицаи заради племеника на Плевнелиев | StandartNews.com

Синът ми ще заведе граждански иск в съда срещу полицията, категоричен бе братът на президента Румен Плевнелиев

Двама пътни полицаи ще бъдат дисциплинарно наказани заради ареста на племенника на президента Росен Плевнелиев – Станислав. Това обаче не удовлетворява родственика на държавния глава, който ще заведе дело срещу полицията. Единият служител на Първо районно управление в Благоевград ще получи наказание „порицание", а другият – „писмено предупреждение". Причината обаче не са обвиненията на Станислав, че върху него е упражнено полицейско насилие, а заради пропуски при оформянето на документите по казуса.

22-годишният Станислав Плевнелиев беше арестуван на кръстовище в Благоевград на 15 октомври. Според полицаите минал на червен светофар с колата си. Униформените му обяснили, че ще му съставят акт за нарушението. Станислав бурно реагирал и отрекъл да е минал на червено и отказал да подпише акта. Заради това униформените му поставили белезници и го отвели в управлението. Два часа по-късно бил пуснат, а баща му разказа, че синът му е претърпял тормоз и бой в полицията. Показа и медицинско свидетелство от съдебен лекар, в което пише, че има охлузвания по бузата и натъртвания по тялото. Станислав обясни, че мъж влязъл в стаята, където е задържан и му ударил главата в бюрото, като го нарекъл „отворко". Младежът от години е на инсулин, защото е болен от диабет. Това също не било взето предвид от униформените.

Назначената проверка не установи да е упражнено насилие над Станислав Плевнелиев. Той се държал арогантно и нарекъл полицаите „смешници". Те отлично знаели с кой си имат работа, защото още на улицата видели документите му. При направената справка за предишни наказания на президентския племенник се оказало, че за 4 г. стаж зад волана той има над 10 акта и фиша за нарушения на закона за движение по пътищата в различни населени места на страната. Един от актовете му е за шофиране след употреба на алкохол, има още за превишена скорост, за управление на МПС без годишен технически преглед, за неправилно паркиране. От ОД на МВР – Благоевград са изпратили писмо до Станислав Плевнелиев с резултатите от проверката, извършена от специална комисия. „При проверката не бяха събрани данни в подкрепа на твърденията Ви за неправомерна употреба на физическа сила спрямо Вас от визирания в жалбата служител на Първо районно управление „Полиция" – Благоевград. В хода на проверката се установи, че от служители на ОД на МВР – Благоевград са допуснати дисциплинарни нарушения, за което ще им бъдат наложени дисциплинарни наказания", пише в писмото.

Бащата на Станислав - Румен Плевнелиев, бе категоричен, че синът му ще заведе граждански иск срещу полицията в съда. „Смятам, че по този начин се решават споровете – в съда, на който имам доверие. За да стане ясно дали ние сме с някакви протекции, или полицията е превишила правата си. Не всеки, който е преминал на червен светофар, бива арестуван и вкаран в полицейското управление. А те са арестували инвалид. Притежаваме и медицински документ, че спрямо сина ми е упражнена неправомерно физическа сила", заяви братът на държавния глава Росен Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай