Двама мъже арестувани за скрити камери в Южна Корея

Платеният достъп струвал $45 на месец

Двама мъже арестувани за скрити камери в Южна Корея | StandartNews.com

Грози ги лишаване от свобода до 5 години

 

Южнокорейската полиция арестува двама мъже за тайно заснемане на гости на хотели със скрити камери. Още двама заподозрени в случая са в процес на разследване.

Според The Verge жертви на незаконната дейност са станали 1600 души – транслациите от камерите са били излъчвани на специален сайт с платен достъп. Според разследването престъпниците са поставяли миниатюрни камери в различни предмети в стаите, включително в контакти и дръжки на сешоари.

От ноември миналата година до март тази година такива камери били намерени в 42 стаи на 30 хотела в 10 южнокорейски града. В същото време администрациите на тези хотели очевидно не са знаели за незаконните камери. На уебсайта, създаден от нападателите, потребителите можели да гледат 30-секундни видеоклипове безплатно, а платеният достъп струвал $ 45 на месец. Общо 97 платени абонамента били оформени през сайта, а събраната колекция се състояла от 803 видеоклипа. Както е отбелязано в полицията, 1600-те жертви на престъплението са разделени приблизително на равен брой мъже и жени.

Общият доход на създателите на сайта е 6200 долара. Ако съдът ги признае за виновни, те могат да бъдат осъдени на глоба до 26 500 долара и лишаване от свобода до пет години.

Проблемът със скритите камери, които тайно се монтират в женски тоалетни, съблекални или дори в частни домове, е доста наболял в Южна Корея. Миналата година в Сеул беше проведен многохиляден митинг срещу посегателства от този род. През 2017 г. 5,4 хиляди души са били обвинени в инсталиране на шпионски камери, но само 2% от тях получилили присъди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай