Два часа без самолети в София заради авиошоу

Два часа без самолети в София заради авиошоу | StandartNews.com

Вертолети в "клин" и с "бамби бак", изтребители правят фигури в небето

Невиждано от години авиошоу готвят за днес асовете от Военновъздушните сили. Два часа самолети и хеликоптери ще изпълняват трикове в небето над София. Спектакълът ще се проведе в северния район на летище София. А програмата, започваща в 13 часа и продължаваща над 100 минути, няма да бъде прекъсвана от полети на гражданската авиация, обясни за "Стандарт" изпълнителният директор на аеропорта Христо Щерионов. Драми няма, тъй като всички авиокомпании са предупредени отдавна и те са съобразили полетите си, коментира той.

На практика закриването на летище София за 2 часа засяга 5 кацащи и 6 излитащи полета. Именно авиошоуто бе и причината през последните няколко дни над главите на столичани да прелитат бойни самолети.

Вратите на аеропорта ще бъдат отворени още в 10 часа днес. Посетителите ще могат да разгледат статична експозиция на изтребители, транспортни самолети, хеликоптери, както и на зенитни комплекси.

Самото шоу в небето ще започва в 13 часа с парашутисти, които ще изпълняват скокове от транспортен самолет C-27J Spartan. Следва полет във формация "клин" от вертолети Bell 206, Cougar и Ми-17. След това Ми-17 ще демонстрира пожарогасене с кофа на външно окачване от типа "бамби бак". А Bell 206 ще демонстрира фигурен пилотаж на малка височина в двойка. След това военните асове са подготвили комплексна демонстрация на вертолетната авиация, която ще започне с демонстрация на десант по способа "бързо въже" от AS 532 - а Ми-17 ще осигурява охрана от въздуха. Веднага след това ще бъде показана аварийно-спасителна акция с използване на носилка "Спенсър" и след това десантната група ще бъде изтеглена от зоната. Вертолетното шоу приключва с групов поздрав от Bell 206, Cougar и Ми-17.

В програмата ще има още групов пилотаж на пределно малка височина на транспортни самолети C-27J и сложен пилотаж на PC-9M на малка височина. Накрая започва реактивната бойна авиация и започва със сложен пилотаж на малка височина от изтребител МиГ-29. Су-25 ще покаже бойно маневриране и атаки по земни цели в двойка, след което единичен щурмовик ще демонстрира сложен пилотаж на малка височина. МиГ-21 ще демонстрира фигурен пилотаж в двойка и прикритие на летището, а след него МиГ-29 ще демонстрира на публиката маневрен въздушен бой. Накрая демонстрациите ще са с реaктивния учебно-тренировъчен самолет L-39, който ще покаже фигурен пилотаж в двойка и сложен пилотаж на малка височина. Шоуто ще се закрие с формация МиГ-21, МиГ-29 и Су-25.

Вход - свободен, чакат 50 000

Входът на авиошоуто на военните на летище София днес ще е свободен за всички софиянци и гости на града. Организаторите препоръчват използването на градския транспорт, тъй като се очакват над 50 000 посетители, което ще предизвика километрични задръствания в района. Автобусна линия 78 ще има допълнителна спирка на паметника на Васил Левски, а последната й спирка ще е в района на авиошоуто. Рейсовете ще се движат на 10-минутен интервал.

За тези, които ще ползват лични автомобили, ще бъде създаден временен паркинг на южното платно на бул. "Ботевградско шосе" в посока Ботевград.

За хората в неравностойно положение е предвиден транспорт, който ще ги извозва от паркинга на бул. "Ботевградско шосе" и от последната спирка на автобусна линия 78 до района на шоуто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай