Древни боеве и пирове на бог Дионис оживяват край Пещера

Родопската община започва реализацията на проект за възстановяване на средновековната крепост Перистера

Древни боеве и пирове на бог Дионис оживяват край Пещера | StandartNews.com

Пазарджик. В най-скоро време край родопския общински център Пещера туристи и ценители на българските древни чудеса, ще могат да се дивят и да участват в древни нападателни и отбранителни военни действия. Чужденците и нашенските посетители спокойно могат да участват в обсада на антична и средновековна крепост и да се научат как да я отбраняват.

Това ще стане с бойна обсадна техника от съответната историческа епоха, обучение с боравене със стрелба с лък, хвърляне на копие и подобни атракции по време на празниците на културата, посветени на 6 май - Деня на града. Всичко това ще стане възможно след реализацията на двугодишното възкресяване на средновековната и дори антична крепост Перистера, разположена на хълма "Света Петка" край родопската перла. Освен това след приключването по реализацията на проекта за първи път ще има възстановка на езически ритуали от духовната култура на тракийското племе беси, свързани с бог Дионисий.

Тя ще включва цялата палитра при винопроизводството и тракийския ритуал на Дионисиевите празници - зарязване на лоза, бране на грозде и произвеждане на вино. Посетителите ще имат възможност да дегустират вината на частни винопроизводители, а майсторът на най-доброто вино ще бъде коронясан за цар Винот. Освен това около цялата атракция ще се провежда пролетен празник на цветята с превръщането на хълма "Света Петка Българска" в дендрологичен и археологически парк и в зелен театър на фона на реставрираните крепостни стени. Туристическата атракция включва още посетителите да имат възможност да се снимат с мъжко военно облекло, характерно за съответната епоха.

За участие ще е достатъчно те да притежават умения за работа с кирка, лопата и тесла. Туристите ще могат да участват пряко и в археологически разкопки и сами да откриват находки и артефакти от Перистера. Атракцията се добавя от сензорен дисплей, чрез който със съдействието на екскурзовод ще се добива визуална информация за древната история на Родопа планина, свещения хълм "Света Петка" и късноантичната и средновековна крепост в природната рамка на околностите на град Пещера. Една от най-важните специфични цели по време на работата е възстановка на цитаделата на крепостта и превръщане на мястото в култов и археологически парк.

Античната и средновековна крепост Перистера вече е културно-исторически паметник с национално значение след като бе открита по време на разкопки, започнали през 2007 година. Така се стигна до датата 23.11.2011, когато кметът на община Пещера Георги Козарев подписа договор за финансиране на проект "Консервация, реставрация и експониране на антична и средновековна крепост "Перистера", разположена на хълма "Света Петка" край град Пещера", одобрен по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Проектът се реализира от община Пещера и е на обща стойност 3 618 355,03 лева.

Осъществява се с финансовата подкрепа на оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013 година", съфинансирана от ЕС чрез европейския фонд за регионално развитие. Срокът за изпълнение на проекта, който стартира в сряда, е 24 месеца.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай