Древна пещера води към ада

Правителствени агенти правят експерименти в "Давелис"

Древна пещера води към ада | StandartNews.com
  • Хората си губят ума в мистериозната местност, виждат извънземни
  • Правителствени агенти правят експерименти в "Давелис"

 

Хиляди години една планина в Гърция е обект на интерес, не само от местните хора и посетителите от далечни земи, но и от учените. Обгърната в мистерия, тази планина с името Пентели влиза в историята още в златната епоха Атина. Там е древната кариера, от която е изсечен мраморът за изграждането за прекрасния Партенон, както и за други важни сгради и структури на античния град-държава. Мраморът обаче не е всичко, което планината предоставя. Тя дава храна и на любителите на мистерии, най-вече свързани с определена пещера, станала известна под името "Давелис".

Къде е "Давелис"?

Пещерата "Давелис" (или "Пентели", както често е наричана по името на планината), е скрита сред вековни борови гори. В задната част на дългата 60 метра и висока 20 метра каверна има мрежа от тунели, единият от които води до малко подземно езеро. Друг тунел, според една от местните легенди, отвежда към ада. Въпреки че пещерата не изглежда твърде мистериозна отвън, тя е била място на множество странни събития, като поява на призраци, прелитане на НЛО и други паранормални явления.

Историята на пещерата

Още от древността пещерата в Пентели е смятана за място "не от този свят". В антични времена това е свещено място на бога на природата Пан и неговите нимфи, място, известно като панаиполион. В пещерата са открити артефакти, изобразяващи бога, в стените са изсечени ниши, а една от тях с големината на алков има басейн, чието предназначение никой днес не знае. Във времената на християнството пещерата запазва своето духовно значение и се използва като убежище от християнски отшелници и самотни монаси.

На входа на пещерата има малка църква, която според някои сведения е построена през Хт век. Изградена е като два свързани параклиса. В единия от тях има необичайни релефни фигури, които се приписват на монаси отшелници. Нетипичният план на църквата води до спекулации, че постройката всъщност е много по-ранна и е изградена от гностици или представители на някое друго разклонение на християнската религия.

През ХIХ в. пещерата придобива печална слава. Твърди се, че е била използвана като бърлога от местния Робин Худ - бандит на име Давелис, който отмъквал огромни състояния от богатите. За него се разказва също, че имал връзка с френска благородничка, която живеела наблизо по онова време. Именно тази обвързаност на мястото с фамозния бандит спечелва на пещерата името "Давелис".

Паранормална активност

Пещерата винаги е била място на странни явления. През ХIХ в. местни твърдят, че чуват мистериозни гласове, идващи от дълбоките коридори на пещерата. Някои хора чуват и музика, която няма откъде да е дошла. Странността на пещерата се подсилва и от нейната среда, тъй като се намира на изолиран планински склон, заобиколен от "зловеща", както казват, борова гора.

През 60-те и 70-те години на миналия век пещерата привлича вниманието на паранормалните изследователи и те започват да я проучват. С началото на космическата ера към странните истории, свързани с пещерата, се добавят и наблюдения на НЛО. Изследванията продължават много години без напредък. Те са възпрепятствани от неизправности в техническите устройства, като камери и фенери, както и от странна промяна в поведението на самите изследователи.

Правителството се намесва

Историята на пещерата "Давелис" става още по-чудновата, когато през 1977 г. група работници и техници, които твърдят, че са от неназована организация, поставят бодлива тел около пещерата и се захващат с нея грубо - с динамит и булдозери. Ако някой се опитал да влезе в пещерата, той бил отпращан от охраната, поставена там от мистериозната организация. За идентичността на странните изследователи се спори, като те се приписват включително на НАТО, на американското правителство и на гръцката армия. Много хора по онова време спекулират, че там се строи противоатомно скривалище или съоръжение за съхранение на ядрени оръжия. Най-смелите теории включват отварянето на портали към други измерения и манипулиране на транспортен тунел през пространството и времето, свързващ пещерата със седалището на ЦРУ в Лангли.

Странното за работата на мистериозната организация е, че след известно време те спират да укрепват бодливата тел, обграждаща подстъпите към пещерата и сякаш занемаряват охранителната дейност. Никой обаче не смее да проникне в необичайното съоръжение.

Като магия

От въпросния период има и много странни истории за събития, свързани с пещерата. В един разказ семейна двойка, която отива на поход, открива кола, стигнала до пещерата на място, което изглежда невъзможно за достигане с возило. Връщат се отново и отново няколко пъти в продължение на дни и колата все още е там. Накрая отиват до машината и откриват, че по нея няма никакви следи от щети, които биха били нанесени при движение в подобно място.

Когато съпругата поглежда в близки до колата храсти, тя започва да крещи истерично. Успокоена вече от мъжа, тя казва, че е видяла бяло същество с овална форма, дълго над половин метър с две огромни светещи очи. Съпругът не забелязва създанието, но чува шумолене в храстите, сякаш животно току-що е преминало през тях. Дни по-късно мъжът също вижда нещо, което изглежда като въртяща се черна сфера пред прозореца на колата. Това го кара да започне да вика и да трепери, а съпругата му не успява да го успокои и да го убеди да обясни какво е видял.

В един ден през 1983 г. внезапно работните екипи на неизвестната организация изчезват почти толкова мистериозно, колкото са се появили. Те обаче не си тръгват без да оставят следи. Даже зарязват част от оборудването си. Древната църквица и естествените пещерни мрежи са сериозно повредени. Освен това са изкопани и укрепени няколко изкуствени бетонни коридора, въпреки че някои от тях са само наполовина завършени. Каквато и да е била целта на тази организация, не е ясно дали са я постигнали.

През 90-те години на миналия век гръцкото министерство на културата временно забранява достъпа до пещерата, за да спре по-нататъшно нанасяне на щети на важните исторически и археологически обекти в нея. В днешно време тя е достъпна за туристи и любители на мистерии.

Възможни обяснения за странните явления

Сегашните обяснения за необичайните явления в пещерата преди десетилетия включват магнитни канали и смущения в местните електромагнитни полета. След десетилетия на търсене обаче изследователите не изглеждат по-близо до намирането на отговора, отколкото през онези странни години на миналия век.

Един забележим модел на обяснение обаче са постоянните препратки към електромагнитни смущения. Работата, извършена от мистериозната организация през 70-те години, може да е била извършена от интерес към тези "електромагнитни смущения".

Невролозите допускат, че импулсните електромагнитни полета могат да повлияят на възприятието, карайки хората да се чувстват така, сякаш има невидимо присъствие около тях. Учените отбелязват също, че местата, за които се твърди, че са обитавани от духове, обикновено са и места с необичайна електромагнитна активност.

В светлината на това също е интересно, че технологии като камери и фенерчета може би се повреждат в пещерата също в резултат на определени видове електромагнитни смущения. Възможно ли е да има действителна връзка между локалните електромагнитни полета, технологичните неизправности, интереса на сенчести организации към пещерата и предполагаемата паранормална активност, която се случва? Може да отнеме известно време, преди да се намери отговор, но връзката с електромагнитните полета поне дава следа за разрешаването на загадката на пещерата "Давелис".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай