Д-р Красимир Йорданов: Преливаме от пусто в празно

Новите филиали не направиха Спешна помощ по-бърза, трябват екипи и пари, а не замазване на очите

Д-р Красимир Йорданов: Преливаме от пусто в празно   | StandartNews.com

В опит да подобри Спешна помощ здравното министерство разкри два нови филиала в София – в Ботунец и Люлин. Предстои да се разкрият още два - в Студентски град и Надежда. Освен това бяха повишени още през лятото заплатите на екипите с около 18%. Дадоха ли промените положителен ефект върху системата, попитахме д-р Красимир Йорданов. Той е дългогодишен лекар в Спешна помощ в София.

- Д-р Йорданов, подобри ли се спешната помощ след реформите в столицата за лекарите и пациентите?

- По принцип няма никаква разлика, защото във филиалите, които се откирха няма новозначени хора, а се вземат екипи, които трябваше да обслужват София. По този начин намаляха екипите за столицата. Като идея е хубаво, но трябва да има нови лекари и сестри, за да се обхване този огромен град, с наличните екипи не става.

- Как се отрази това дислоциране на хората в столицата?

- Няма промяна в броя на екипите, на смяма сме 15-16 екипа, като се дръпне по един за всеки нов център, тук остават 14-15. Това е преливане от пусто в празно. Не може да дислоцираш екипи от една точка в друга и да страда първата. Ако ще се прави нещо, трябва да се назначат нови екипи. Другото е замазване на очите.

- Има ли ново забавяне при обслужването на хората с промените?

- Разбира се и ще продължава да има. През зимата те ще стават и по-големи. Говорим за три милионна София, всички имат възрастни родители, хронично болни, които се прибират в столицата през зимата и имат нужда от наблюдение, но тук нямат лични лекари. Ролята на джипитата поема Спешна помощ и прави профилактични прегледи.

- Какъв е ефектът от увеличението на заплатите с 18%?

- Тези между 12 и 18 процента, които се дадоха са едно нищо. 18% върху  360 лв. заплата на шофьор и 12% върху 420 лв. заплата на сестрите, какво е! Лекарите получиха 18% върху 580 лв. и заплатите станаха 700 лв . Ако трябва да си говорим за увелеичение, то трябва да от 50% нагоре. Крайно време е да се помисли и за категоризацията на труда ни, не може да е трета. Ние сега сме наравно с малцинствата, които чистят улиците. С какво нашият труд е по-маловажен от този на  военните, полицията, пожарникарите.

- Мислите ли, че ще има положителен ефект повишаването на наказанията за посегателството над медици?

- Би трябвало. При предишното нощно дежурство върху нашия екип се упражни насилие и се наложи да викам полиция преди да вляза на адрес и то в дома на българи. Проблем било, че линейката дошла за 8 минути от „Люлин” до „Иван Вазов”, ами за колко да отиде! Хеликоптер нямаме, 8 минути е пряко сили.

- Увеличава ли се насилието над лекарите?

- Да, агресията нараства с всеки изминал ден, защото броят на екипите не се увеличава, а сигналите - да. И повикванията са забавени, хората са в правото си да протестират. Но това не означава, че трябва да насочват агресията си към нас.

- А, текучеството на кадри засилва ли се при вас?

- Същото е, идват новозавършили колеги, поработят месец, два три, докато се ориентират в обстановката и после си намират по-добре платена и спокойна работа. И напускат.

- Със 112 има ли още проблеми в комуникацията?

- Проблемът е, че те имат методични ръководства, които не спазват, тъй като не са медици. Оттам идват и противоречията. Успоредно трябва да съществува тел. 150, така ще има по-добър синхрон в работата и отсяване на незначителните случаи.

- Каква е рецептата, за да стане Спешна помощ по-бърза и добра?

- Много е просто – пари за по-големи заплатои,  с което ще се вдигне летвата на хората, които ще работят и на тяхната компетентност. Тези хора обаче трябва да се обвържат с договори, за да останат поне три години в системата, а не да я ползват само като трамплин за други здравни заведения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай