Домашната ракия vs нелегалното производство на алкохол

Домашната ракия vs нелегалното производство на алкохол | StandartNews.com

Миналия четвъртък бюджетната комисия в парламента одобри предложение на депутата от Патриотичния фронт Емил Димитров - Ревизоро за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове. Предложението срещна подкрепата на Националната лозаро-винарска камара и на КРИБ. То засяга промени относно "Специализираните малки обекти за дестилиране" /СМОД - т. нар. казани за ракия/ в две посоки:

Х Намаляване на лимита на съдовете за дестилиране на ракия от 1000 на 500 литра;
Х Производството на ракии в регистрирани специализирани малки обекти за дестилиране да може да се извършва единствено през периода от 1 юли до 31 декември.
Предложените промени предизвикаха бурни реакции от страна на политици, медии, социални мрежи, собственици на казани, обикновени хора, подсигуряващи си традиционната българска напитка за зимните празници и делници.
Темата не е нова. В края на 2009 г. тогавашното правителство предложи на законодателя подобни промени в сектора, свързани със засилване на контрола върху СМОД. Още тогава основните мотиви на правителството бяха свързани с борбата със сивия сектор в отрасъла.
От внесените промени в текстове при разчитането на измененията и по мненията по темата става ясно, че приетите поправки в закона за акцизите:
Х Не касаят домашната ракия на обикновения човек, поизвеждащ традиционната българска напитка за собствена консумация в съдове с обем до 500 литра;
Х Нанасят удар по нелегалното производство на ракия в промишлени количество в съдове с обем над 500 литра, предназначено за нерегламентирани продажби и търговски цели;
Х Предвиждат по-стриктен контрол за тези собственици на малки обекти за дестилиране, които произвеждат стотици тонове ракия, без да внесат и една стотинка акциз в хазната;
Х Могат да осигурят допълнителни 100 млн. лв. в хазната на държавата от Специализираните малки обекти за дестилиране с обем на съдовете за изваряване - над 500 литра;
Х Не позволяват варенето на ракия през месеците януари - юни, когато има всичко друго, но не и плодове, предназначени за производство на ракия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай