Съвет от доктора! Кои храни трябва да станат част от менюто ви

Ето ги и тях

Съвет от доктора! Кои храни трябва да станат част от менюто ви | StandartNews.com

В следващите редове ще изредим кои храни трябва задължително да станат част от менюто ви, според лекари

Ядки – те са богати на фибри, протеини, желязо, витамини, магнезий и калций. Редовната им консумация намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Ядковите суперхрани са лешник, макадамия, кашу, шам-фъстък и бадем.

Листни зеленчуци – най-известните суперхрани от тях са цвекло, зеле и спанак. Те са богати на витамини А, С, Е, К и витамини от група В. Цвеклото е изключително подходящо за хора, които спортуват редовно. Също така то се бори успешно с възпалителните процеси в организма. Цвеклото е богато на антиоксиданти и нитрати, както и съединения, които засилват притока на кръв.

Плодове – високите нива на флавоноиди в горските плодове намаляват риска от инфаркт. Суперхраните от плодовете са годжи бери, акай, малини, череши, боровинки. Авокадото също е суперхрана. То съдържа почти 20 основни витамина и хранителни вещества и е добър източник на ненаситени мазнини, витамин Е, витамини от група В, калий и фибри. Сред екзотичните плодове също има суперхрани. Драконов плод, киви, карамбола са плодове, които осигуряват витамини, минерали и фибри.

Зелен чай – прави се от неокислени листа и е един от не толкова обработените видове чай. Богат е на антиоксиданти и полезни полифеноли. Има най-различни видове зелен чай, които се използват в традиционната индийска и китайска медицина. Зеленият чай може да предотврати и появата на рак.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай