Понеделник,

Доброволци зарязват морето заради разкопки

От: Администратор -
A
A
A

Холандка хвърля пръст при проучванията на Никополис ад Иструм

От 1-ви до 14-август на римския град Никополис ад Иструм до село Никюп, Велико Търново, се провеждат археологически проучвания. Ръководител на разкопките е доц. Павлина Владкова, която проучва сектори в града от 1985 г. Поради липсата на финансиране кметът на село Никюп Йорданка Атанасова организира в разкопките да участват доброволци, изцяло безвъзмездно. Кандидатите за доброволци са предварително проучени от нея, за да избегне включването на недобронамерени хора.
Местните хора се изумяват що за хора са тези доброволци, които вместо на море по време на горещниците са дошли в Никюп и

дори си плащат за квартира и храна

за да могат да копаят без пари под жарките лъчи на слънцето. Още повече са учудени, че по-голямата част от доброволците са жени. Съотношението е 7 към 4 в полза на жените. Участниците в разкопките са от различни градове, а една от доброволките е дошла чак от Холандия, за да се включи в археологическите проучвания.
Доброволците споделят, че не се плашат от жегите. Работата на обекта започва по изгрев слънце, за да се използва максимално утринния хлад и в ранния следобед поради прекомерната жега разкопките приключват. А следобедите са интересни. Археолозите

са организирали лекции и посещения на музеи

и археологически обекти в Свищов, Павликени и Велико Търново.
Тази година разкопките се провеждат в административната сградата, където е била контролирана търговията на римския град – древната данъчна служба, и на улицата, разположена по оста изток-запад - Декуманус Маойр.
Никополис ад Иструм е основан от император Траян между 102 и 110 г. и е просъществувал до началото на VII век. За градежа е използван материал от кариера от близкото село Хотница, в която и в момента се добива същия камък. Етническият състав на населението бил пъстър. Многобройни са лицата с латински имена, но доста от тях са с тракийски произход. Значителен е броят на тези с гръцки произход. В района имало и заселени римски и тракийски ветерани. Населението от Черноморието и от вътрешността на провинция Тракия било разделено на фили. В Никополис ад Иструм са засвидетелствани следните фили: Apollonias, Athenias, Capitoline, Arthemisias. От намерените надписи разбираме и за някои от професиите, упражнявани в града и неговата територия: каменоделци, дърводелци, тепавичари, обущари, строител, един ветеринарен лекар, лице със съдийски пълномощия, диригент на императорския хор и т.н.
Никополис ад Иструм и околността представлявали най-вече

занаятчийски, животновъден и земеделски район

в който имало множество богати села (vici), имения (villae), имения (saltus) и тържища (emporia). Градът се е намирал на важния провинциален път от Одесос – Марцианопол – за Мелта и вероятно към Монтана.
Никополис ад Иструм бил организиран по подобие на останалите градове в провинция Тракия, както и на градовете от Мала Азия. Официален език бил гръцкият. Начело на градското управление стоял съветът на архонтите. В града действали два важни органа – Градският съвет (буле) и Народното събрание (демос). Специална колегия от жреци се грижела за подържане на култа към управляващия римски император и към главните езически божества: Зевс, Хера, Атина, Херакъл, Асклепий, Митра, Кибела и др. През средата на IV век в Никополис ад Иструм се заселват готите, предвождани от Епископ Вулфила. Вулфила прави първият превод на библията от старогръцки на готски език именно в този град в края на IV век.
След VII век

градът е бил опустошен и изоставен

В градежите на съседни средновековни градове, включително и в крепостта Царевец, са намерени части от плочи от Никополис. Свидетелства посочват, че след Освобождението мостът на река Росица е изграден от квадри от форума на Никополис ад Иструм. Жителите на съседните села също са използвали античния град за строителен материал.
Археологическите проучвания на града датират от 1900 г. По време на Втората световна война от самолети са направени много подробни въздушни снимки, които показват архитектурните особености на града. Най-големите археологически проучвания са направени от българо-британска експедиция, работила през периода 1985-2003 г. Никополис ад Иструм е отворен за посещения през активния сезон от 9:00 до 18:00 часа.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички