До три години затвор за мъчител на куче

До три години затвор за мъчител на куче | StandartNews.com

Тополово. До три години може да лежи в затвора 55-годишен мъж от асеновградското село Тополово, измъчвал домашния си любимец. Райчо Иванов, който миналата седмица влачил с кола по шосето кучето си, е задържан след като животното умряло.

Междувременно Районна прокуратура Асеновград се самосезира по изнесената в медиите информация за проявена жестокост към кучето. Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител по чл 325б, ал. 1 от НК. Според него който прояви жестокост към гръбначно животно, като му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева.

След образуването на досъдебното производство, са били разпитани свидетели, от показанията на които станало ясно, че кучето е починало, а Иванов го заровил. Трупът на кучето е бил изровен и изпратен за ветеринарна експертиза, с която да се установи причината за смъртта му, кога е настъпила, какви увреждания и по какъв механизъм са му били причинени.

След депозиране заключението по назначената ветеринарна експертиза предстои да се прецизира правната квалификация на обвинението, съобщиха още от прокуратурата. В случай, че се установи, че причинените увреждания и смърт са по особено мъчителен начин за животното или с особена жестокост, както и че деянието е извършено на публични места или в присъствието на малолетни или непълнолетни лица, напълно възможно е Райчо Иванов да отиде зад решетките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай