Диетолог предупреди за много опасна храна по Великден

Прекомерната консумация по Великден след дълъг пост е заплаха за здравето

Диетолог предупреди за много опасна храна по Великден | StandartNews.com

Медицинската диетоложка Дария Русакова предупреди, че прекомерната консумация по Великден след дълъг пост е заплаха за здравето.

Русакова припомни, че богатите на холестерол яйца са доста тежка храна. Тя разкри опасностите от преяждане с твърдо сварени яйца и предупреди за обостряне на болести на панкреаса и жлъчката. Според лекаря продуктът натоварва много и черния дроб.

„По правило проблемите, дължащи се на прекомерната консумация на яйца, възникват поради факта, че по време на поста преди Великден тялото спира да произвежда достатъчно ензими, които са в състояние да усвоят сложната храна от животински произход. В резултат на това хората могат да получат обостряне на холелитиаза и панкреатит, с различни чревни проблеми. Особено ако ядете яйца и козунаци в големи количества “, обясни експертката.

Според нея човек трябва да излиза от дългото гладуване плавно, като се яде храна в малки количества. Русакова допълни, че тялото е изправено пред голямо натоварване от яйца и козунаци. Тя препоръча по време на едно хранене да не се консумират повече от две яйца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай