Петък,

Диана Ковачева стана Член на ордена на Британската империя

От: Администратор -
A
A
A

Диана Ковачева получава званието за усилия в борбата срещу корупцията и за установяване на върховенството на закона в България

Нейно Величество Кралица Елизабет II удостоява Диана Ковачева, бивш директор на Асоциация „Прозрачност без граници" и бивш министър на правосъдието, със званието „Член на ордена на Британската империя". Диана Ковачева получава признанието заради усилията си в борбата срещу корупцията, за работата ѝ за създаване на по-прозрачна и независима съдебна система и стремежа ѝ да гарантира върховенството на закона.

Орденът е признание и за усилията на Диана Ковачева в Асоциация „Прозрачност без граници" за подкрепа на прозрачността и почтеността по отношение на въпроси от сериозен обществен интерес.

Работата на г-жа Ковачева като министър на правосъдието ще се запомни с приемането на Закона за отнемане на имущество, придобито от незаконна дейност през 2012 г., с който в България за пръв път се въвежда гражданска конфискация; с работата ѝ към налагане на стандарти за младежкото правосъдие и ангажираността ѝ с проблемите на британски граждани, собственици на имоти в България. Сред запомнящите се постижения на Диана Ковачева в Асоциация "Прозрачност без граници" са наблюдението на строежа на магистрала Тракия и организирането на кампании срещу купуването на гласове.

Диана Ковачева ще получи указ, подписан от Нейно Величество Елизабет II, и почетен орден, връчен от британския посланик Джонатан Алън по време на официална церемония в резиденцията на посланика в София. Новината е публикувана и на интернет страницата на британското правителство.

Званието „Член на ордена на Британската империя" се връчва за значими постижения или изключителни заслуги към обществото, които биха били пример за останалите.

Джонатан Алън, посланик на Великобритания в България, каза: „За мен е удоволствие, че Нейно Величество Кралицата удостоява Диана Ковачева със званието „Член на ордена на Британската империя". В професионалния си път Диана Ковачева е непоколебим поддръжник на прозрачността и върховенството на закона. Като министър, тя ускори реформирането на съдебната система, включително и въвеждането на електронното правосъдие. Съдебната реформа е жизнено важна не само за сигурността и благосъстоянието на България, но също така и за партньорите ѝ, като Великобритания, върху които тези реформи имат пряко отражение. Диана Ковачева постигна много и без съмнение ще продължи да бъде двигател за положителни резултати и в бъдеще. Радвам се, че тя прие отличието."

Диана Ковачева, Член на ордена на Британската империя, коментира: „За мен е изключителна чест да приема такова високо признание и да бъда удостоена с ордена „Член на Британската империя" от Нейно Величество Елизабет II. Приемам тази престижна награда с огромна благодарност и със съзнанието, че тя ме задължава да работя неуморно и все така последователно за ценностите, в които вярвам. За мен това е не само привилегия, но и голяма отговорност. Такъв успех не може да бъде резултат от самостоятелни усилия. В този смисъл отличието е и за колегите ми от „Прозрачност без граници" България и за екипа ми от Министерство на правосъдието. Тяхното доверие и всеотдайност винаги са били източник на вдъхновение и кураж. Възползвам се от случая да благодаря на Негово превъзходителство посланик Джонатан Алън за искрената и добронамерена подкрепа."

За Ордена на Британската империя

Орденът на Британската империя се присъжда за изключителни заслуги и постижения в областта на изкуството и науката, за принос към обществото извън държавната служба и за работа с различни благотворителни организации и организации, ориентирани към подобряване благосъстоянието на хората.

Орденът е учреден на 4 юни 1917 г. от крал Джордж V и има пет степени. Присъжда се както за граждански, така и за военни заслуги.

Петте степени на Ордена в низходящ ред са:

Рицар или Дама на големия кръст на Ордена на Британската империя (GBE)
Рицар командор (KBE) или Дама командор на Ордена на Британската империя (DBE)
Командор на Ордена на Британската империя (CBE)
Офицер на Ордена на Британската империя (OBE)
Член на Ордена на Британската империя (MBE)

Днес единственият критерий за присъждането на Ордена е ценен принос в широк кръг от сфери. Граждани на други държави също могат да бъдат удостоявани с почетното звание за заслуги към Обединено кралство и британския народ. В наши дни Орденът на Британската империя има над 100 000 членове по целия свят.

Официалният параклис на Ордена се намира в катедралата „Сейнт Пол". Неговият девиз е „За Бог и империята".

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички