Детска градина предлага 7 спорта за малчуганите

Детска градина предлага 7 спорта за малчуганите | StandartNews.com

Хлапетата учат от английски и философия до танци

Може ли една детска градина да достигне зрялост? Оказва се, че да, стига екипът й да работи с хъс и професионализъм. А когато и директорът е двигател на хубавите инициативи, те просто се случват. Това е столичното ОДЗ 2 "Звънче". Утре елитната столична детска градина навършва 45 години от създаването си и ще отбележи празника с подобаващо тържество. Колективът й обаче е пълен с ентусиазъм, защото вижда всеки ден радостта и щастието в детските очи, както и признателността в тези на родителите. 395 деца се обучават в 11 групи. Желаещите за ОДЗ 2 "Звънче" винаги са много. И има защо. Тук дните се превръщат в празници.

Оазис в полите на Витоша. Това е ОДЗ 2 "Звънче" в столичния квартал "Гоце Делчев". Приветлива, чиста, слънчева и ухаеща на рози ни посреща сградата, обновена след огромен ремонт. Направена е пълна изолация. Изградена е надстройка за две групи, зала за спорт, велоалея за децата. След основен ремонт с чисто ново оборудване са кухненският блок и пералнята. Дворът е истински стадион. В него има плувен басейн, игрища за футбол, волейбол, баскетбол, хандбал, тенис на корт. Тук се намира и откритата сцена за празниците и тържествата, както и топографска карта на детската градина и екокъща. Всичко това е разположено сред зеленина и цветя. В градината пък има музикален салон, физкултурен, зала за театрални и изящни изкуства, закрит плувен басейн и кабинети за чуждоезиково обучение. Любопитното е, че дори двегодишни деца започват да учат чужд език. Средствата за ремонта са осигурени по европроекти от Столична община. "Голямата ни благодарност е лично към кмета на София - г-жа Йорданка Фандъкова, заслугата безспорно е нейна, защото тя предприе тази политика за изграждане на детски градини и за удовлетворяване нуждите на децата и на родителите", казва директорът на "Звънче" Цеца Георгиева. Всъщност, всичко това нямаше да се случи, ако директор на градината не беше тази амбициозна и сърцата жена, единодушни са и персонал, и родители. Почти целия й професионален живот, цели 39 години, са минали тук, в света на децата. Едно от големите й постижения е учредяването през 2001 г. на сдружението на родителите, което подпомага финансово детското заведение. В "Звънче" децата упражняват ежедневно седем вида спорт, обучават се по 13 вида дейности по интереси - от английски език и философия до танци, пиано и солфеж. И признанията не закъсняват - стените в коридора на детската градина са пълни с грамоти и рисунки, а има и обособен кът на славата, пълен с медали и купи. Учителите са другото голямо богатство в градината. Всички са големи творци, носители са на много престижни награди. Главният учител Милкана Мушанова е учител на годината в предучилищна възраст през 2014 г. Цеца Георгиева също е носител на този приз в квотата за директори. Детската градина е носител на най-високите почетни отличия на МОН - 2 грамоти "Неофит Рилски" и една "Константин Величков".

Нашите възпитаници са лидери в училище

Даже Тачър е идвала и останала възхитена от видяното, казва директорът Цеца Георгиева

- Г-жо Георгиева, как си обяснявате големия интерес към детската градина през всичките 45 години?
- Преди всичко със съхранените традиции. Детска градина ОДЗ 2 винаги е било водещо детско заведение. Посещавана е от много делегации, включително Маргарет Тачър е гостувала тук, както и много посланици. Проф. Одри Къртис, която беше президент на Световната организация за защита на децата, също ни е посещавала. Ние единствени представихме пред Еврокомисията модел на детска градина в България. Високопоставените ни гости винаги са оставали възхитени от видяното. За това трябва много постоянство, себеотдаване, повишаване на знанията и способностите на педагозите и много контрол във всичките му области, приобщаване на съмишленици - при нас това са родителите. Ние сме първите, които учредихме Сдружение на родителите.
- Виждате ли приемственост?
- Децата, на които аз съм била учителка, сега водят своите собствени деца. Хората си тръгват оттук с едно изключително чувство и се връщат тук с това чувство.
- Смятате ли, че първите седем години са важни в живота на човека?
- Това е едно разбиране, което е не само мое, но аз вярвам в това. И за мен е изключително важно обучението на децата тук да бъде наистина пълноценно. Децата да се развият като самостоятелни личности, да се изгради у тях самочувствие, да бъдат уверени, знаещи, да развием техните таланти и способности. Всичко това се прави с много програми, изяви, тържества и празници, в които участват децата. Работим по много спортни проекти, проекти по околна среда. И когато отидат в първи клас, родителите споделят как те там са лидери.
- Кое е най-трудното в работата с деца?
- Най-трудното и най-важното е да спечелиш доверието на детето. И с това трябва да се започне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай