Децата с портфолио от тригодишни

Децата с портфолио от тригодишни | StandartNews.com

Родителят трябва да декларира чрез какви методи смята да обучава малчугана

Да преместиш детската градина у дома не е лесно нещо. Поне това става ясно от новата наредба за предучилищното образование и възпитание, благодарение на която в сила влизат някои текстове на новия образователен закон. Сред тях са две нови форми на обучение на децата - почасова и самостоятелна. Втората от тях на практика си е домашна детска градина, при която обаче родителят трябва да води обучението на малчугана точно по изискванията на МОН. За да одобрят теб и детето ти за подобна форма, е нужна специална комисия, която има право да проведе интервю с родителите и детето, преди да вземе решението си.
За да кандидатстваш за самостоятелна форма на обучение в детската градина, трябва да представиш не само копие от акта за раждане на детето и личната си карта, но и декларация, че

можеш да осигуриш на малкия среда

съобразена с възрастовите му особености така, че той да може да учи чрез игра. Освен това родителят трябва да представи и програма за развитието на детето, в която да опише методиките, чрез които смята да го обучава. Там трябва да бъдат посочени и избраните учебни помагала, както и отделните теми, чрез които смята да постигне изискваните от детето компетентности на всяка възраст. Комисията може да откаже самостоятелната форма на обучение на малчугана, ако някой от документите не бъде представен, както и ако се окаже, че средата у дома или избраните от мама и татко методи не съответстват на нуждите на детето. В края на всяка година то трябва да показва пред учители от истинска детска градина постиженията си. Ако се окаже, че малкият не притежава нужните знания и компетентности, които се изискват от хлапе на тази възраст, той бива записан задължително в детска градина. Почасовата форма пък дава възможност на родителите да оставят детето си в детската градина за три астрономически часа, като в това време то се социализира и учи с децата от групата. На подобен режим в една такава група могат да се включват не повече от две деца. Детските градини вече ще могат да

организират и срещу заплащане допълнителни дейности

по желание на родителите. Всички занимания за обучение на децата ще бъдат провеждани чрез игра. Това бе големият проблем при обсъждането на новия стандарт за предучилищното образование и обучение, тъй като не всички специалисти бяха съгласни, че цялото обучение на децата трябва да бъде организирано в игрови форми. Ще бъде дадена възможност и на отделни детски градини да обучават децата чрез иновативни форми.
Новост в детските градини е и това, че индивидуалните постижения на хлапетата ще бъдат отразявани в детско портфолио. При преминаването в първи клас то ще бъде предавано на училището. Ако в края на детската градина бъде установено, че детето не е готово за училище, началото на първи клас може да бъде отложено с една година.

Децата на 6 г. трябва да знаят маршрута до вкъщи

Децата на шест годинки трябва да бъдат като таксиметровите шофьори - да знаят не само адреса, но и най-краткият маршрут до вкъщи. Това са част от изискванията какви знания трябва да е усвоило едно дете до дадена възраст. Тригодишните трябва да знаят пълното си име и възрастта си. Децата на четири вече трябва да могат да назовават роднинските връзки у дома. Тези на пет години пък трябва да знаят града и държавата, в които живеят. От децата в четвърта група се очаква вече да умеят да боравят с абстрактни понятия, да драматизират приказки и да илюстрират тяхното съдържание. В часовете по математика от тях се изисква да могат да се ориентират в пространството, както и да броят до десет в прав и обратен ред. Тригодишните трябва да умеят да броят само до три. Те трябва да могат да разпознават ден и нощ, докато децата на четири вече трябва да са в състояние да назовават и частите на денонощието. Шестгодишните трябва да могат да редуват дните от седмицата, месеците и сезоните. Те трябва да са наясно и с предназначението на часовника като уред за измерване на времето. По отношение на социализацията и самидентификацията на детето от тригодишните се иска да могат да назоват пола си. Четиригодишните трябва да могат да "определят полово-родовата" принадлежност на членовете на своето семейство. В трета група децата вече трябва да умеят да изразяват привързаност, да имат представа за доверие и толерантност. От тези в четвърта група се иска да могат да проявяват толерантност към деца и възрастни с различия. Те трябва да могат също да изразяват правото си на избор, както и да избягват конфликтите и при необходимост да ги разрешават. В четвърта група децата трябва да умеят да разпознават и професиите, да назовават лични, официални и национални празници. Трябва да имат и познания за природозащитата и поведението на животните. Децата в четвърта група трябва да могат също да пеят до пет научени песни, да различават марш от валс и ръченица, да съпровождат песнички с детски музикални инструменти. От тригодишните се иска да пеят до три песнички, както и да разпознават визуално акордеон и тъпан. Те трябва да могат и да маршируват на подходяща музика. Малчуганите от първа група трябва също да могат да подреждат прибори и салфетки. Едва от петгодишните се иска да се обличат и събличат самостоятелно, а децата на шест вече трябва да могат да закопчават копчета и завързват връзките на обувките си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай