Депутати и артисти изпратиха Николай Петев

Депутати и артисти изпратиха Николай Петев | StandartNews.com

София. Стотици писатели, поети и артисти, председателят на Народното Събрание Михаил Миков, лидерът на БСП Сергей Станишев и депутати се сбогуваха с писателя и народен представител Николай Петев. Поклонението се проведе от 11.00 ч. във фоайето на зала "София" в бившия Партиен дом.

"Мисията на Николай Петев е да бъде пазител на фара", каза в словото си председателят на парламентарната група на Коалиция за България Сергей Станишев, от чиято група Петев беше народен представител. "В една от своите творби, той говори за фара, като казва, че и в буря, и в най-спокойно време, фарът носи надежда, и винаги знаем, в оня миг, когато е най-тъмно, че ей сега той ще светне. За нас, неговите приятели и колеги, БСП, парламентарната група на Коалиция за България, убеден съм и за всички вас, неговите приятели, приятели по творчество, по обществена дейност, по издателска дейност, загубата, която изживяваме днес е непрежалима. Но ние знаем, че хората на поклонноста остават с нас, защото силата на словото, на писменото слово, е толкова мощна, че нищо, дори физическата смърт, не може да я убие, не може да заличи. За това Николай ще остане в нашите сърца завинаги. Светла му памет."

Николай Петев почина на 15 октомври 2013 г.

Той е автор на многобройни публикации в литературния и периодичен печат, на много книги, сборници с есета и публицистика, на смели и остри литературно-критически статии. В продължение на три мандата е председател на Съюза на българските писатели. Народен представител в 42-о НС, където бе избран за заместник-председател на Комисия по културата и медиите. Главен редактор на легендарното списание „Родна реч" през първата половина на 80-те години, а по-късно и като директор на издателство „Народна младеж" и на издателска къща „Христо Ботев". Носител е на редица престижни наши и чужди литературни и държавни награди. Николай Петев е първият чужденец, удостоен с високото отличие „Михаил Ломоносов" за заслуги и за голям личен принос в укрепването на приятелството и културното сътрудничество между Русия и България (2006 година).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай