Почина писателят Николай Петев

Почина писателят Николай Петев | StandartNews.com

Ямбол. Вследствие на тежко боледуване днес на 62 години почина председателят на Съюза на българските писатели Николай Петев. Петев бе и депутат от "Коалиция за България" в сегашния парламент, избран от гражданската квота в Ямбол. По време на предизборната кампания Петев бе удостоен с най- престижната награда за развитието на българо-руските отношения на движение "Русофили" - орден "Самарско знаме".

Литературният критик Николай Петев е роден на 10.08.1951 г. в с. Дреновец, Монтанска област. Завършил е журналистика в институт в Лвов, СССР.

Работи като гл. редактор на сп. "Родна реч", директор на издателство "Народна младеж", гл. серкетар на Съюза на българските писатели. Председател на СБП.

Автор е на книгите: „Тук, във времето" (1982 г.), „Поезия и позиция" (1984 г.), „Фарът и неговият пазач" (1989 г.), „Зад завесата на политическия театър" (1997 г.), „Не ме ли помниш" (2011 г.)

Носител е на Националната Ботевска награда, на сръбския приз "Арка" на едноименното издателство в западната ни съседка /2007 г./, на руския - „Имперска култура" /2008 г./ Негови книги са преведени в Русия, Италия, Сърбия, Македония, Украйна, Азербайджан, Полша. 

Трети мандат бе председател на Съюза на българските писатели. 

Екип "Стандарт нюз" изразява искрените си съболезнования към семейството и близките му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай