Дават рамо на длъжници с ипотекирано жилище

Депутати обсъждат с банкери готвените промени

Дават рамо на длъжници с ипотекирано жилище | StandartNews.com

София. Банката да носи част от риска при отпускане на ипотечен кредит на хора с едно жилище. Това е част от идеите, които обсъждат депутатите, за да регулират отношенията на банките с клиентите им.

Идеята предвижда, когато кредитополучателят не може да погасява вноските по ипотечния си заем, банката да взима обезпечението (самото жилище), но да не търси повече пари от длъжника. Сега често банката продава ипотекирания имот, но цената не е достатъчна да изплати заема и клиентът продължава да дължи пари. "Готвените мерки се отнасят само до хора с едно жилище, когато жилищата са повече - това е инвестиция", каза депутатът от "Коалиция за България" Димитър Горов пред БНТ. Според него има "крепостничество", тъй като наказателната лихва за предсрочно погасяване на кредита пречи на хората да се прехвърлят в друга банка. Над 160 хил. ипотечни кредити са изтеглени у нас, каза депутатът от КБ Петър Кънев. По думите му 35 хил. от тях са просрочени, като половината не се обслужват изобщо.

Среща между банкери от Асоциацията на банките и депутати, които готвят законодателните промени, трябваше да има вчера. Това заяви един от депутатите и подчерта, че инициатори са народните избраници. Целта е двете страни да заявят позициите си. Срещата обаче не се е състояла, а банкерите дори не били уведомени за инициативата на депутатите. "Не знам с кого ще се срещат, но повечето от колегите са в отпуск, а и никой не е имал намерения да се вижда с нас, каза за "Стандарт" шеф на банка. Друг негов колега предположи, че може и да е имало такава среща, но тя вероятно е била неформална и с хора от съсловието, близки до управляващите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай