Държавата взе Белодробната болница в Шумен

Държавата взе Белодробната болница в Шумен  | StandartNews.com

Шумен. Държавата стана почти едноличен собственик на капитала на Белодробната болница в Шумен. Тихомълком и без да уведоми общината, която до момента държеше 49 процента, Министерство на здравеопазването вдигна капитала на дружеството от 61 хил. лв. на 5 061 000 лв. и по този начин остави общината само с 2989 дяла за общо 29 890 лв., равняващи се на 0.59%.

Процедурата е узаконена чрез вписване в Търговския регистър на 23 август.

Кметът на Шумен Красимир Костов обяви, че общината не е уведомена за новите обстоятелства. Градоначалникът каза, че вероятно местната администрация ще оспори промяната на капитала след консултации с юристи. По негови думи кметството би трябвало да бъде информирано, но „явно не сме дорасли” за това.

Костов обясни, че въпросът е бил коментиран два пъти между хора на община Шумен и МЗ, като е била постигната уговорка за нова среща през септември. Според кмета обаче здравното министерство е изпреварило събитията.

МЗ направи опит да сложи ръка на здравното заведение още през март, когато тогавашният здравен министър Стефан Константинов уведоми с писмо кмета, че държавата възнамерява да вдигне капитала на дружеството с 5 млн. лв., преведени през 2009 г. за ремонт на сградата и закупуване на оборудване. Община Шумен обаче тогава се противопостави с мотива, че срещу парите е изпълнено условието държавата да придобие 51 на сто от капитала на лечебното заведение. От кметството изтъкнаха и факта, че в ремонта дружеството е инвестирало и собствени средства в размер на 2 млн. лв.

На проведеното в средата на юни Общо събрание присъства представител на здравното министерство, но проблемът не бе решен. Още тогава управителят на лечебното заведение д-р Иванка Матеева обясни, че съгласно Закона за бюджета, увеличаването на капитала на дружеството става чрез директно изискване от държавата, в лицето на здравното министерство. „Законът за бюджета не изисква предложението да бъде прогласувано на Общо събрание на съдружниците, което се провежда съобразно разпоредбите на Търговския закон”, заяви тогава Матеева.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай