ДАНС извела 16 опасни от лагера в Харманли

ДАНС извела 16 опасни от лагера в Харманли  | StandartNews.com

16 чужденци от бежанския лагер в Харманли са били изведени оттам със съдействието на ДАНС през 2014-та година по подозрение, че са опасни. Проучване на родните агенти установило, че те всичките са млади мъже, част от тях били криминално проявени, а други извършители на тежки престъпления в родината си. Има съмнения, че някои от въпросните бежанци може би са съпричастни към паравоенни групировки, които в момента действат в Сирия.

Според статистиката от отварянето на лагера през септември 2013 година до момента през него са минали 8000 бежанци. От тях малко над 4100 са се сдобили със "зелени карти", с които са напуснали лагера и са се настанили на външни адреси, докато чакат приключването на процедурата за статут. 1792-ма от обитателите на лагер вече са с бежански или хуманитарен статут.

През миналата година хората, пребивавали в лагера, са били основно на възраст между 20 и 40 години. 125 от настанените са потърсили убежище у нас направо пред портите на центъра, което значи, че са успели да пробият граничната ни охрана. През миналата година са пристигнали 40 деца без родители, 30 самотни майки и още 78 бременни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай