Събота,

Чужденци са осиновили над 300 деца за година

От: Failed to load user -
A
A
A

София. 287 съгласия от за осиновяване в чужбина са дадени през миналата година от министъра на правосъдието, разкри в интервю за БТА Милена Първанова - директор на дирекция "Международни осиновявания" към Министерството на правосъдието. Общо над 300 са осиновените деца през изминалата година, сочи справката на ведомството. Според нея най-много малчугани са осиновени от италиански граждани и след процедурата са заминали да живеят с новите си родители.

Изоставените деца или сираците намират най-много осиновители в САЩ, Германия и Франция, каза Първанова. В много от случаите осиновяващите родители имат изисквания за пола, възрастта и външния вид на детето. Някои дори посочват предпочитания за цвят на косата и на очите, допълни експертът. Макар да не е много лицеприятно да се посочват характеристики на дете, все пак осиновителите имат това право, защото се търси някакъв вид съгласие. Когато става дума и за етическия произход на детето също е важно да се посочат характеристики, ако новите родители изискват това, уточни Първанова.

Най-логично за посочване като изискване за осиновителите е възрастта на детето. Затова и този аспект винаги се обсъжда. Понякога се прави преценка от социалните работници дете на каква възраст е подходящо да бъде осиновено от конкретно семейство. Целта е правилна преценка за отговорностите, които осиновяващото семейство може да носи за детето, поясни Милена Първанова. Най-често предмет на обсъждане при едно международно осиновяване е и произходът на биологичните родители на детето, добави тя.

В България все още осиновяването е процес, който не се възприема от обществото по начин, по който това става в други страни. В чужбина този процес е открит и дори се празнува. Всичко е въпрос на промяна на нагласите на обществото, твърди Милена Първанова. По думите й консервативното възприемане на процеса може да бъде преодоляно с помощта на специалистите, още докато семейството чака дете, което да осинови.

Милена Първанова обясни, че в регистъра на осиновяващите се пазят всички досиета на семействата, които чакат да започне процедурата по осиновяване. Така, както всеки ден постъпват нови кандидати, така и има такива, които вече приключват процедурата и данните се заличават. В момента около 2 000 осиновяващи са на различен етап от процедурата, посочи експертът. Всяко семейство чака отговор различен период от време - от няколко месеца до няколко години.

Най-трудно се намират семейства за деца над осем-девет години, уточни експертът. Макар и единици, има случаи, при които семейства не полагат необходимите грижи за деца със специфични нужди, които са осиновили, отбеляза Първанова.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички