Чудо! Наш музей лежи в уникален древен мегаполис

Той е построен върху антична сграда

Чудо! Наш музей лежи в уникален древен мегаполис | StandartNews.com

Направено бе поредното изключително интересно археологическо разкритие у нас. В центъра на античен град е разположен съвременен музей.

Музеят е построен върху антична сграда от края на III началото на IV век. Това сподели в предаването “Туризмът на Фокус" с водещ Ася Александрова, директорът на Музея на мозайките в Девня - Иван Сутев.

“Самата сграда е част от голям античен комплекс, това е късно античният и ранно византийски град Марцианопол. Градът е основан в началото на II век от нашата ера. По времето на войните, които император Траян води с даките. Просъществувал е до към края на VI началото на VII век като един голям градски център. И в най-добрите си години през IV век е бил столица на римска провинция.

 Марцианопол е един много интересен град. Той е разположен на изключително голяма за тогавашните мащаби площ над 700 декара, над 70 хектара. Нашият музей всъщност се намира почти в центъра на  античния град, който е твърде малко проучен, като до този момент разполагаме с тази антична сграда с мозайки, върху която, както споменах е построен музеят, за да може мозайките в по-голямата си част да бъдат експонирани инсито.

Освен това е проучен античният амфитеатър, който се намира в североизточният ъгъл на крепостта и една голяма раннохристиянска базилика, която ние наричаме Епископската базилика, тъй като е известно, че в своя разцвет античният Марцианопол е и център на Епископия след приемането на християнството".

Ние научихме официално и за златно монетно съкровище.

Тази година, за наш късмет, извадихме 20-та по ред монета. То е една много добра датировка на събитията, които са се разиграли в средата на V век от нашето летоброене, когато римският град Марцианопол е превзет и опожарен от хуните. Интересното е, че всички монети са отсечени от името на един и същ император, това е един много интересен късно римски император, на източната Римска империя, разбира се, това е император Теодосий Втори."

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай