Чудеса на всяка крачка по "Виа Понтика"

Чудеса на всяка крачка по "Виа Понтика" | StandartNews.com

Запазете си предварително място в корабчето на Света Анастасия

Не пропускайте "Кухата могила" и СПА центъра на августовските легионери

Ако грандиозният фестивал SPIRIT OF BURGAS ви е отвел на морския бряг, не пропускайте да видите и чудесата на "Виа Понтика". Те са буквално на всяка крачка по древния римски път от Несебър през Поморие и Бургас до Черноморец, Созопол и Китен. Пътешествието в миналото си заслужава.

Вълшебен чай от билки на Света Анастасия

Веднъж стигнали Бургас задължително трябва да видите единствения обитаем остров в България - културно-историческа атракция Света Анастасия. Нужна ви е обаче предварителна резервация за плаване, защото напливът е огромен. Вечерните курсове до острова са почти пълни в дните около Спирита. По десетина свободни места има все още само в по-ранните часове.

"Интересът расте. Всеки от гостите на фестивала иска да види и острова. Непрекъснато звънят за резервации", коментира Росалина Димитрова, директор на ОП "Туризъм".
Света Анастасия е изграден от вулканични скали. Площта му е 0,01 кв.км, а височината - 12 метра. На острова се намира старинният манастир "Света Анастасия". Най-ранното писмено свидетелство за съществуването на духовната обител е грамота на вселенския патриарх Йеремия II от 1575 г. След Деветоюнския преврат през 1923 г. занемареният островен манастир е превърнат в политически затвор. На острова са затворени 132 комунисти и земеделци.

Днес островът разказва вълнуващи приказки от миналото. Една от тях е за пирати, нападали и опожарявали няколко пъти острова заради предание за несметно златно съкровище. И днес мнозина вярват, че под самата Св. Анастасия е имането на Вълчан войвода, до което може да се стигне през кладенеца в центъра на острова.
Друга легенда разказва, че преди много векове до Св. Анастасия са стигали викинги. Доказателства няма, но има следи от две опожарявания, които още вълнуват изследователите.

Туристите могат да отседнат в реставрирания манастир, чиито килии са превърнати в уютни спални. Ресторантът предлага вълшебен чай от билки, които растат на малкия къс земя.

Духовният път дава сила в Несебър

В очакване на Спирита, може да отскочите до Несебър, който и пази руините на Антична Месембрия. Невероятното историческо богатство е оцеляло през вековете и днес е под закрилата на ЮНЕСКО. Ако потеглите по маршрута на "Духовния път" ще видите старинни, богато украсени църкви, оцелели непокътнати до купол в продължение на цяло хилядолетие. В древността на малкия полуостров е имало над 30 православни храма, половината от които са запазени до днес. Сред най-блестящите образци от тази епоха са църквите "Св. Стефан" и "Св. Йоан Кръстител".

Гробница край Поморие - загадка за архитектите

На връщане към Бургас не пропускайте да се отбиете в Античната куполна гробница - Хероон. Ще я откриете вляво от пътя за Поморие. Дъхът на всеки турист спира щом премине през входа й. Датирана е от II - III век сл. Хр. и е единствена по рода си на Балканите.

По коридор (дромос), дълъг 22 м се стига до кръгла камера с диаметър 11,60 м и височина 5,50 м. В центъра й се издига куха колона с диаметър 3,30 м. В горния си край тя се разтваря като гъба и преминава в стените. Затова гробницата е известна като "Кухата могила".

Във вътрешността на кухата колона в древността имало вита каменна стълба, която отвеждала на повърхността на могилата. По околовръстната стена на гробницата има пет ниши, в които са били поставяни урните на покойниците. Предполага се, че стените са били изрисувани, но днес посетителите могат да видят само следи от зелена мазилка.
Градежът на гробницата остава загадка. Архитекти от цял свят изучават мавзолея, за да разгадаят тайната на гъбообразния му купол

През 1975 г. при изравняването на могила, намираща се на 200 метра северозападно, е открито богато погребение на тракийската жрица и лечителка Лесескепра, живяла в края на I в. пр. Хр. В района е намерена и друга гробница с частично запазени стенописи.

Политика и любов в баните на Деултум

Другото чудо, което си заслужава да видите, е археологическият резерват Деултум, разположен на 15 км западно от Бургас. Тук е открита и единствената проучена в Европа средновековна митница. В нея Византия изплащала ежегодния си данък на България. А доказателството за това е открит митнически печат. В Деултум са открити първите фалшиви зарчета за хазарт.
Невероятна история разказват античните терми на Деултум - градът на ветераните от VIII Августов легион. Някои от най-важните решения не само за богата римска колония до днешен Бургас, но и за цялата империя са били взети именно в топлите бани на града. Освен че са били прочут СПА център, в който са се лекували най-знатните персони на Рим, термите са били и луксозен публичен дом. Жрици на любовта разливали вино и продавали телата си на сенатори и легионери срещу злато и сребро. Древният бордей си имал и любопитен фейсконтрол, който може да се види и днес. Здравеняци пазели портата на термите и пускали само мъже с достатъчно големи ходила. Всеки клиент заставал върху издялани в камъка стъпала, за да докаже, че е на възраст, която позволява да посещава термите.

СПА клиниката на Филип Македонски

Минералната вода е едно от най-големите чудеса на Бургас и региона. Само на крачка от Бургас са прочутите императорски бани "Акве Калиде" и светилището на Трите нимфи. Тук може да видите как е изглеждал първообразът на най-древния СПА център в Европа. Той е откритие на Филип II Македонски (IV в.пр.н.е.), който лекувал бойни травми с чудодейната вода. От това време са и първите сведения за баните.

Този голям балнеологичен център процъфтява с векове, посещаван от римски и византийски императори, български царе и османски султани. Запазено е описанието на съпругата на император Тиберий II, която около 580 година успешно се излекувала в Термополис и в знак на благодарност подарила императорската си мантия на местната църква. Акве калиде било любимо място на Сюлейман Великолепни. Единствено тази вода лекувала подаграта му. Той посещавал термите толкова често, че днес в региона за възрастните хора те са по-известни като "Баните на Сюлейман"

Мощите на Кръстителя закрилят Созопол

Трийсетина километра на юг от Бургас ви очаква Созопол - мястото, където на всяка крачка има какво да видите. Това е градът, който пази мощи на светци и вампир.
Малката църква "Св. Георги" пази най-голямата светиня на България - мощите на Йоан Кръстител. Опашките от хора, които искат да се помнят за здраве, изцеление и щастие, са грандиозни. Крепостната стена на града пък показва величието на това, благословено от Бога място.

Останките на прочутия вампир пък ще откриете в местния археологически музей, който пази съкровищата на Созопол от времето на славна Аполония. Тук е статуята на курос (момче атлет) от Атия, който предизвика истински триумф на българската изложба в Лувъра и бе една от най-големите атракции в световния музей.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай