Читатели на "Стандарт": Карате ни да се гордеем, че сме българи

Читатели на "Стандарт": Карате ни да се гордеем, че сме българи | StandartNews.com

Иван Яхнаджиев бе сред първите, взели тефтерчето на Левски

"Вестник "Стандарт" винаги успява да ни накара да се чувстваме горди, че сме българи. Да имам тефтерчето на Васил Левски благодарение на любимия ежедневник за мен е чест. Ще бъде на видно място в библиотеката ми". Това сподели 44-годишният благоевградчанин Бойко Стоянов, който не пропусна да се сдобие със "символ веруюто" на Апостола на свободата. "Стандарт" го подари на читателите си ден преди годишнината от гибелта на Апостола. Бойко от Благоевград си купи вестника още в 07,00 часа вчера сутринта. "На работа съм от 09,00 часа, но искам да го прегледам на спокойствие в следващите два часа и тогава да започна да се трудя", обясни редовният читател на "Стандарт".

Вчерашният брой на "Стандарт", който подаряваше тефтерчето на Васил Левски, бе разграбен буквално за минути. Сред почитателите му се оказа и известният художник Иван Яхнаджиев. Продадох всичките бройки, които ми бяха доставени, каза продавачка на будка на бул. "Евлоги Георгиев". "Отдавна не е имало такова търсене към български вестник. Клиентите бяха наистина впечатлени", коментира продавачка на реп в центъра на Бургас, щастлива от факта, че е продала всичко още в ранни зори.

Почти навсякъде не само в областния център, но и в целия Пирински край, известен като люлка на войводи и сърцати българи, тефтерчето на Левски предизвика огромен интерес. Млади и стари бързаха да го разгърнат и да видят какви бележки си е водил най-великият българин.

Заради големия интерес, само пет броя на вестник "Стандарт" с тефтерчето на Левски е успяла да купи учителката от Перник Емилия Цекина. По нейна инициатива от седем години в основно училище "Иван Рилски" децата застават на тържествен пост пред портрета на Левски и националното знаме на 19 февруари и в седмицата преди датата, в която Апостола с е намерил гибелта е предхождана от конкурси и изяви на учениците. Тефтерчето е една от наградите за най-добрите участници в тях и затова училищното ръководство вече се е снабдило с 20, но чрез "Стандарт" към тях ще се добавят допълнително. Приветствам инициативата на вестника да разпространява този документален спомен за Апостола, коментира пернишката преподавателка по български език и литература.

"Крайно време беше тефтерчето да стане достъпно за всички", сподели 69-годишният Стефан Петканов от Плевен. "Ще го предам на внуците си, нека го четат, защото досега нямаше откъде да си го намерят. Инициативата е похвална, дано "Стандарт" продължава да разкрива забравените книжовни реликви на България", допълни мъжът. "В днешното време, когато у нас повече се говори за пари, проекти, войни, отпечатването на тефтерчето на Левски е цяло събитие", сподели за "Стандарт" Светла Иванова, икономист от Берковица. "Инициативата ви наистина е своеобразен урок по родолюбие", коментира пък русенецът Петър Петров. "Изключително ценна е инициативата на в. "Стандарт". Младите хора имат нужда точно от това, да опознаят българското и българщината и смятам, че пускането на тефтерчето на Левски в тиража на вестника помага именно за това, да се чувстваме повече българи в днешното време, изпълнено с нихилизъм и отрицание на родното", обясни подробно пък от Добрич Румяна Петрова.

Даряваме светинята на
българчета в Гърция

"Стандарт" подарява Тефтерчето на Левски на българчета в Гърция. Над 100 наши малки сънародници ще получат светинята днес от шефа на НИМ проф. Божидар Димитров. В Солун той ще изнесе открит урок по родолюбие за Апостола пред българчета, които учат в Солун, Ксанти и Александруполис. Тефтерче ще получат и 20 български офицери от щабовете на НАТО в Солун и Ларика, които също ще участват във възпоменателното събрание за Васил Левски.

Парламентът почита годишнина
от гибелта на Апостола

Лични вещи, писма и оригинални фотографии на Васил Левски и Христо Ботев бяха представени вчера в Народното събрание. Те са част от изложбата "Безсмъртието на българския дух", с която се отбелязват 143 години от обесването на Васил Левски и 140 години от Априлското въстание и от гибелта на Христо Ботев. Сред представените експонати са косите, орарът, камата и писма на Васил Левски, часовникът, оригинални фотографии и прощалното писмо на Христо Ботев до семейството му, печати и устав на БРЦК, знамето на Хвърковатата чета.

Председателят на парламента Цецка Цачева, която е патрон на честванията, посочи при откриването, че експозицията представя ценни за българския народ реликви. Тя благодари за съдействието на Общобългарския комитет "Васил Левски", Общонародната фондация "Христо Ботйов", Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и на музеите, предоставили експонатите. Цачева съобщи още, че гражданите могат да разгледат изложбата в събота, 20 февруари, в Деня на отворени врати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай