Чесън сваля холестерола

Чесън сваля холестерола | StandartNews.com

 Спрете цигарите и наблегнете на движението

 

Високият холестерол, понякога наричан холестерин, е вечният кошмар при годишните профилактични прегледи. Резултатът от прекаляването с мазните храни през зимата и редовното съгрешаване с барбекюто през лятото. Високите нива на холестерола не трябва да се подценяват. От някои природни хитринки до смяна на хранителния режим, високият холестерол е нещо, с което можете да се справите. Изисква се само постоянство.

 

Миризливо лекарство

 

Според редица изследвания в САЩ и Англия чесънът помага за понижаване нивата на холестерола. Дали ще наблягате на храни, базирани на миризливите скилидки, или ще го похапвате, докато вечеряте, няма да сбъркате с чесъна. Освен че ще понижи холестерола ви, ще подсили организма ви и ще го подготви за сезона на гриповете и настинките. Ако обаче приемате допълнителни медикаменти за понижаване нивата на холестерола, посъветвайте се с личния си лекар дали чесънът няма да попречи. Има лекарства, с които не си взаимодейства добре.

 

На зелено

 

Добавянето на редица подправки в ястията или варенето на някои билки на чай може да ви помогне да се справите с високите нива на холестерола. Смята се, че босилекът, куркумата, розмаринът и джинджифилът повлияват добре на високия холестерол. Според някои изследвания семената от копър и листата на артишока също имат подобен ефект. Сварете си чайче от тях и няма да сбъркате.

 

Наблегнете на фибрите

 

Висок холестерол? Време е за нова диета! Наблегнете на фибрите. Те не са толкова трудни за откриване. Можете да ги намерите почти навсякъде - плодове, зеленчуци, варива и нерафинирани семена. Те ще ви помогнат да свалите холестерола.

 

Омега-3

 

Омега-3 мастните киселини могат също да ви бъдат полезни да се справите със завишените нива на холестерола. Те понижават скоростта, с която черният дроб произвежда холестерол и триглицериди. Имат и противовъзпалително действие и понижават вероятността за образуване на плаки в артериите. За да приемате нужното ви количество от омега-3 мастни киселини, хапвайте поне 2 пъти в седмицата сьомга, херинга, риба тон или сардини. Ключът към ниския холестерол е правилното хранене. Преди да преминете на този режим, говорете с лекаря. Подобна диета не е подходяща, ако взимате медикаменти за разреждане на кръвта.

 

С дъх на канела

 

За какво ли не помага канелата - от диети, базирани на ароматната пудра, до сваляне на кръвното, няма как да сбъркате с този прах чудо. Разтворете 2-3 ч.л. канела в чаша топла, но не гореща вода. Пийте сутрин. След няколко седмици ще сте приятно изненадани от резултата.

 

Пълна промяна

 

Трябва да смените напълно начина си на живот. Спрете цигарите. Отказването от вредния навик ще ви помогне да се справите с проблема. Освен това само 20 мин след последната цигара кръвното ви ще се нормализира, а 24 часа по-късно намалява и рискът от инфаркт. Ако наблегнете на движението и вървите поне по 30 минути дневно, ще се изненадате от резултатите. В комбинация с добър хранителен режим при следващите изследвания ще имате холестерол на 20-годишен. Ако понамалите бялата захар и я замените с далеч по-здравословния захарин, резултатите няма да закъснеят.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай