Червеният килим - моден пазар номер едно

Червеният килим - моден пазар номер едно | StandartNews.com

Когато Дженифър Лоурънс миналата година се спъна на път към сцената, за да вземе първия си "Оскар" за главна роля, бледорозовата й рокля, творение на "Диор", беше видяна в стотици държави. Подобна реклама в световния праймтайм не може да бъде платена и от могъщата модна къща под небето. Така още веднъж стана ясно, че фешън диктаторите печелят най-много на червения килим - пазар номер едно в индустрията. Престижът, постигнат на това минидефиле, не може да бъде достигнат никъде другаде. Печалбите за луксозните марки се трупат години напред, след като красавиците и мачовците на Холивуд се разходят с техните продукти пред стотиците камери. С високи залози в състезанието по шик и блясък обаче участват само утвърдените имена, а за нови играчи рядко остава място.

 

Оскарите ще бъдат раздадени на 2 срещу 3 март българско време в "Долби тиътър" в Холивуд, а телевизиите ще излъчват на живо. "Това е гигантска възможност за дизайнерите да достигнат до аудиторията извън модния свят - при това, без да плащат", коментира Ариел Фоксмен, редактор в InStyle. "Истински безплатен маркетинг. Рекламите са адски скъпи, а бюджетите никога не стигат, тъй като трябва да покрият всички медии - социалните мрежи, вестниците и списанията, тв каналите. Така че да си на Оскарите е по-важно от всякога", допълва тя. Според доклад на Kantar media, средната цена на 30-секунден рекламен спот по време на миналогодишните Оскари е струвала 1,65 милиона щатски долара. Шоуто е гледано от 40,3 милиона зрители в САЩ и неколкостотин милиона повече в целия свят. За тази година изчисленията са, че 30-секунден рекламен спот ще струва средно на 1,80 милиона.

 

23-годишната Лоурънс имаше соло изпълнение пред камерите за 75 секунди, включващи инцидентното й падане по стълбите и речта й при приемане на най-престижната кинонаграда. За реклама със същата продължителност в същото време, "Диор" би трябвало да плати повече от 4 милиона долара. И сумата не включва минутите, посветени на Дженифър и роклята й, докато преминава по червения килим. Актрисата, която е номинирана отново - този път за поддържаща партия в "Американска схема", пак ще облече тоалет със суперетикета. Тя е рекламно лице на прочутите парижани и често може да бъде видяна в централата им на улица "Монтен", защото облича само техни прелести за всичките си изяви. Естествено не повече от петима души знаят какъв е размерът на хонорара й. Но всички са наясно, че сделката със звездата от "Игрите на глада" влияе върху продажбите им. За миналата година компанията отбеляза 26% ръст в продажбите на висшата си мода - приблизително около 165 милиона евро или 226 милиона долара. Неслучайно Мерилин Хестън, фешън редактор и основател на MHA media, която има голям принос в налагането на Джими Чу и Ели Сааб, коментира, че червеният килим продължава да бъде блян за младите дизайнери. Скоро той няма да стане по-достъпен за тях. Джорджина Чапман, съосновател на "Марчеза", стартира кариерата си на Оскарите през 2004-а, когато Рене Зелуегър носеше нейна рокля в червено и златно на премиерата на "Бриджит Джоунс". "На следващия ден моделът беше на корицата на почти всяко издание, а отдолу беше изписана марката", казва Чапман, която е омъжена за един от най-силните мъже на Холивуд - филмовия продуцент Харви Уайнстийн. Най-големият удар обаче беше през 2010 г., когато Сандра Бълок спечели "Оскар" в златна рокля с пайети от марката. Чапман уточнява, че тоалетът е споменат 40 милиона пъти в медиите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай