Черешките на удоволствието

Насладете се на неповторимия вкус на сладките череши

Черешките на удоволствието | StandartNews.com

Края на пролетта и началото на лятото се свързват с неповторимия вкус на сладките череши. Богати на провитамин А, витамини от група В, витамин С и Р, желязо, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор. Черешите активизират обменните процеси, подобряват апетита, работата на мозъка и оказват общо укрепващо действие върху организма. Предлагаме ви няколко лесни идеи как да включите в менюто си чудесните плодчета.

Черешов крамбъл

Необходими продукти: Трябват ви: 350г череши, 3с.л. кафява захар, 1 лимон, 100г масло, 150г брашно, канела и захар за поръсване.

Начин на приготвяне: Черешите се измиват и отделят от костилките след което се нарязват на половники. След това се разбъркват заедно с кафявата захар, настърганата кора на 1 лимон и 1с.л. лимонов сок. Сместа се слага на дъното на намаслени керамични формички. Отгоре се поръсват с маслени трохи, направени като разтриете между пръстите нарязаното на кубчета масло, брашното и щипка канела. Хубаво е маслените трохи да постоят 15-20мин. в хладилника преди да ги използвате. Накрая поръсете купичките с малко кафява захар, за да се получи вкусен карамелен слой. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до получаване на златна коричка.

Шоколадови блокчета с ядки и коняк

Необходими продукти: 25 бисквити от любимите ви, 3 супени лъжици натурално какао, 1/4 чаша ядки по избор, 2 ч. л. пудра захар, 200 мл (може и повече) неподсладено кондензирано мляко, 50 г сушени череши, 50 мл коняк

Начин на приготвяне: Натрошете бисквитите на малки парчета и ги сложете в купа. Добавете към тях какаото, захарта, натрошените ядки и предварително накиснатите в коняк череши (тях също нарежете на парченца). Добавете още няколко капки коняк за разкош.

Разбъркайте и сложете кондензираното мляко. Разбъркайте добре и ако е необходимо добавете още мляко. Изсипете сместа в подходяща тавичка или форма и поставете за няколко часа в хладилника да стегне. После нарежете на подходящи парченца.

Лесен кекс

Необходими продукти: 1 малко пакетче масло, 125г пудра захар, 250г брашно, 3 яйца размер М, 1/2ч.ч. прясно мляко, 1 бакпулвер, половин килограм череши

Начин на приготвяне: Разбийте с миксер маслото и захарта. Добавете пресятото брашно, смесено с бакпулвера, и отново разбъркайте. След това сложете прясното мляко и пак разбъркайте с миксера. Изсипете кексовата смес в силиконова форма и разпределете отгоре черешите. Накрая направете малко маслени трохи, с които да поръсите кекса, и го поставете във фурната да се пече на 180 градуса до готовност.

Сладкиш с ванилов крем

За блата: 5 бр. яйца, 5 с.л. пудра захар, 1 ч.ч. олио, 8 с.л. брашно, 10 г бакпулвер (1 пакетче), около 100-200 г череши или вишни

За крема: 1 л прясно мляко, 1 и 1/2 ч.ч. захар,5 с.л. брашно, 3 бр. жълтъци, 1 бр. ванилия

Приготвяне на блата: Яйцата и пудрата захар се разбиват, след което се прибавят олиото и брашното, размесено с бакпулвера. Сместа се изсипва в намаслена и поръсена с брашно тава и се пече за около 7-8 минути. Изважда се и отгоре се нареждат пласт череши без костилките. Пече се за още около 15 минути, изважда се, и се оставя да изстине.

Кремът се приготвя, като се разбъркат продуктите и сместа се остави на котлона да се свари. Накрая се прибавят белтъците разбити на сняг. Така полученият крем се изсипва върху плодовете. По желание може да се украси със стърготини или друго по избор.

Черешов щрудел

Необходими продукти: 450г бутер тесто,300-400 г череши без костилки, 6-7 с.л. захар, 3 с.л. галета, 1 бр. яйце за намазване

Начин на приготвяне: Черешите се поръсват със захарта и галетата и се разбъркват. Върху бутер тестото в единия му край се ръси малко галета и върху нея се слагат черешите. Завива се тестото и се пъхва под черешите. Маже с разбито яйце. Правят се разрези по диагонал като плитка. Пече се до златисто.

Свежо смути

Необходими продукти за 2 дози: 1 чаша череши без костилки и дръжки, 1 банан, сокът от 1/2 лимон, 1/2 чаша кисело мляко, лед

Начин на приготвяне:

Смесете всички съставки в блендер до получаване на хомогенна смес. Ако искате по-сладък вкус, добавете малко мед. Охладете напитката с бучки лед и сервирайте.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай