Ченгетата феодали укрили отвличания и пране на 3 млн. (ОБЗОР)

Ченгетата феодали укрили отвличания и пране на 3 млн. (ОБЗОР) | StandartNews.com

80 на сто от полицаите в Първомай въртели частпром по време на работа

Босът на "Бор-чвор" подарил лимузина на Налбантов, който отървал сина му след катастрофа

Полицейските шефове в Асеновград и Първомай Димчо Темелков и Васил Налбантов са прикривали кражби, пране на над 3 милиона лева, тежки катастрофи, побоища и отвличане на хора. Това заяви главният секретар на МВР Георги Костов след шумния арест в сряда. Деребействали са и са се държали като местни феодали, добави окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Заедно с двамата началници в ареста са още 13 техни съучастници, част от които са полицейски служители. Те са заподозрени в прикриване на изключително тежки престъпления.

В Първомай няма бизнесмен над средно ниво, който да не е бил близък с шефа на полицията Налбантов, обясни прокурор Румен Попов. Затова и хората не са повярвали дори на полицаите от "Вътрешна сигурност", когато са отишли да разговарят с тях по домовете им. Те са наплашени, защото районното управление в Първомай е работело като ООД с едноличен собственик Налбантов.

Сред най-скандалните примери за полицейски чадър бе посочен случаят със сина на собственика на фирмата "Бор-чвор" Димитър Минев. Младежът прави тежка катастрофа под влияние на алкохол и наркотици в центъра на Първомай пред очите на десетки свидетели и лично на Налбантов. Показно шофьорът си сменя мястото зад волана с приятел. Минев младши върши и отвличане, но и това престъпление е прикрито. За благодарност бащата на момчето подарява луксозен автомобил на Налбантов.

Минев-младши обаче се издънва в София 2 години по-късно, пак с отвличане. Този път нещата излизат на бял свят. Сега са му повдигнати обвинения и за катастрофата, и за отвличането.
Заместник-началникът на РУП в Първомай - Румен Дичев, е задържан заради подкуп от 800 лева. Заедно с шефа си Налбантов той осигурил чадър за местния бизнесмен Минчо Хубенов, който превърнал пасище в незаконна кариера, от която са изгребани материали за близо 3 млн.

Случаят нашумя като аферата "Терна" и бе описан от "Стандарт".
Шефът на полицията в Асеновград Димчо Темелков пък освобождавал задържани след обаждане от свои приятели и прикривал кражби. Той може да бъде обвинен и за търговия с влияние.

В Асеновград са задържани и още двама полицаи, единият от които зареждал редовно личния си автомобил с краден дизел от мъж, на когото обещал да остане на свобода, ако редовно му доставя гориво. Третият арестуван полицай от Асеновград е прикрил пиян шофьор. Той бил хванат с 1,54 промила, но те били отчетени като 1,12 промила.
В същото време поне десет случая седмично, подадени от граждани, въобще не са били обработвани в полицията. В някои случаи дори са унищожавани докладни записки. Заради безхаберието и нехайството на полицията се е стигнало да най-тежкото престъпление - убийство.

Става въпрос за кражба на коне, при която е бил подаден сигнал, но ченгетата не реагирали. В резултат на това в село Караджалово двама роми убиха собственика на животните Алекси Ангелов.
Прокурор Попов допълни, че разследването по случая продължава под наблюдението на Окръжната прокуратура в Пловдив. В акцията са участвали шестима прокурори, 12 следователи и над 30 служители от отдел "Вътрешна сигурност", обяви неговият шеф старши комисар Румен Ганев. Той уточни , че работят по сигналите от март.
Прокурор Попов съобщи, че има десетки други деяния, които тепърва ще се разследват.

Ченгетата в двете управления масово са въртели частпром по време на работа. 80% от служителите в Първомай имали странични занимания. Един садял картофи, друг гледал пипер, трети лепил плочки, четвърти отговарял за кафе-автоматите, пети режел дърва. Почти всички зареждали личните си автомобили с гориво по втория начин. Черпели се в определени заведения, без да плащат. Началникът Налбантов лично е давал поръчки на полицаите, като им е обещавал почерпка или възнаграждения

42-годишният шеф на РУП-Първомай преди месец е подал рапорт за напускане, макар все още да няма възраст за пенсия. Рапортът му обаче останал неподписан, вече започнали и проверки срещу него.
В същото време близки на задържаните полицаи твърдят, че акцията е резултат на политически игри. Според хората в Първомай Налбантов е в топли отношения с кмета на града Ангел Папазов, който пък е близък на Георги Първанов. През миналата година портретите на бившия президент и лидер на АБВ, както и на бившия депутат и министър на транспорта от БСП Петър Мутафчиев висели в Районното, твърдят очевидци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай