Понеделник,

Чаша питие на ден състарява с 2 г.

От: Стандарт -
4075
Чаша питие на ден състарява с  2 г.
A
A
A

Леката до умерена редовна консумация на алкохол е свързана с намаляване на общия обем на мозъка, съобщава ново проучване на екип от Университета на Пенсилвания, публикувано в Nature Communications.

Науката е категорична по въпроса за тежкото пиене и мозъка: между двете няма и не може да има здравословна връзка. Хората, които пият много, имат промени в структурата и размера на мозъка, които са свързани с когнитивни увреждания. Но според новото проучване консумацията на алкохол дори в количества, които повечето биха сметнали за пренебрежимо малки - няколко бири или чаши вино седмично - също носят рискове за мозъка.

Какво става с мозъка на 50-годишните

Учените са стигнали до тази констатация след задълбочен анализ на данни от повече от 36 000 възрастни, участващи в проучването. Колкото по-големи са количествата употребен алкохол, толкова повече мозъчна маса чезне.Например при 50-годишни хора, тъй като средното ниво на пиене нараства от една алкохолна единица (около половин бира) на ден до две единици (пинта бира или чаша вино), има свързани промени в мозъка, еквивалентни на остаряване от две години. Преминаването от две до три алкохолни единици в една и съща възраст е като мозъкът да остарее с три години и половина."Фактът, че имаме обширна извадка ни позволява да открием фини модели - като например какво е влиянието на половин бира или една на ден върху мозъка" - казва Гидиън Нейв, един от авторите на изследването, преподавател в Училището Penn's Wharton.

Крах на мита за малко, но безопасно количество

"Тези констатации са в контраст с научните и правителствените насоки за безопасни граници на пиене", казва Хенри Кранцлер, който ръководи Центъра за изследване на зависимости в Пен."Например, въпреки че Националният институт за злоупотреба с алкохол и алкохолизъм препоръчва жените да консумират средно не повече от едно питие на ден, препоръчителните ограничения за мъжете са два пъти по-високи. А това вече е количество, което оказва влияние на намаляването на мозъчната маса."Досега се смяташе, че само тежкото пиене причинява промени в мозъчната структура, включително силно намаляване на сивото и бялото вещество в мозъка, а умерените нива на консумация на алкохол не оказват влияние или дори че лекото пиене може да е от полза за мозъка при възрастни хора.

Четири напитки дневно - 10 г амортизиран мозък

За да онагледят въздействието на алкохола, изследователите сравняват намаляването на размера на мозъка при употреба, с промените, настъпващи със стареенето. Всяка допълнителна алкохолна единица, консумирана на ден, се отразява като че ли мозъкът старее по-бързо. Докато преминаването от нула до среднодневна  единица алкохол се свързва с еквивалента на половин година стареене, разликата между нула и четири напитки се равнява на повече от 10 години амортизация на мозъка."Има някои доказателства, че ефектът от пиенето върху мозъка е експоненциален - казва Дейвиет . - Така че една допълнителна напитка на ден може да има по-голямо въздействие. Това означава, че въздържанието от последната напитка за вечерта може да има голям ефект по отношение на стареенето на мозъка."


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com