Чаша питие на ден състарява с 2 г.

Леката до умерена редовна консумация на алкохол е свързана с намаляване на общия обем на мозъка

Чаша питие на ден състарява с  2 г. | StandartNews.com

Леката до умерена редовна консумация на алкохол е свързана с намаляване на общия обем на мозъка, съобщава ново проучване на екип от Университета на Пенсилвания, публикувано в Nature Communications.

Науката е категорична по въпроса за тежкото пиене и мозъка: между двете няма и не може да има здравословна връзка. Хората, които пият много, имат промени в структурата и размера на мозъка, които са свързани с когнитивни увреждания. Но според новото проучване консумацията на алкохол дори в количества, които повечето биха сметнали за пренебрежимо малки - няколко бири или чаши вино седмично - също носят рискове за мозъка.

Какво става с мозъка на 50-годишните

Учените са стигнали до тази констатация след задълбочен анализ на данни от повече от 36 000 възрастни, участващи в проучването. Колкото по-големи са количествата употребен алкохол, толкова повече мозъчна маса чезне.Например при 50-годишни хора, тъй като средното ниво на пиене нараства от една алкохолна единица (около половин бира) на ден до две единици (пинта бира или чаша вино), има свързани промени в мозъка, еквивалентни на остаряване от две години. Преминаването от две до три алкохолни единици в една и съща възраст е като мозъкът да остарее с три години и половина."Фактът, че имаме обширна извадка ни позволява да открием фини модели - като например какво е влиянието на половин бира или една на ден върху мозъка" - казва Гидиън Нейв, един от авторите на изследването, преподавател в Училището Penn's Wharton.

Крах на мита за малко, но безопасно количество

"Тези констатации са в контраст с научните и правителствените насоки за безопасни граници на пиене", казва Хенри Кранцлер, който ръководи Центъра за изследване на зависимости в Пен."Например, въпреки че Националният институт за злоупотреба с алкохол и алкохолизъм препоръчва жените да консумират средно не повече от едно питие на ден, препоръчителните ограничения за мъжете са два пъти по-високи. А това вече е количество, което оказва влияние на намаляването на мозъчната маса."Досега се смяташе, че само тежкото пиене причинява промени в мозъчната структура, включително силно намаляване на сивото и бялото вещество в мозъка, а умерените нива на консумация на алкохол не оказват влияние или дори че лекото пиене може да е от полза за мозъка при възрастни хора.

Четири напитки дневно - 10 г амортизиран мозък

За да онагледят въздействието на алкохола, изследователите сравняват намаляването на размера на мозъка при употреба, с промените, настъпващи със стареенето. Всяка допълнителна алкохолна единица, консумирана на ден, се отразява като че ли мозъкът старее по-бързо. Докато преминаването от нула до среднодневна  единица алкохол се свързва с еквивалента на половин година стареене, разликата между нула и четири напитки се равнява на повече от 10 години амортизация на мозъка."Има някои доказателства, че ефектът от пиенето върху мозъка е експоненциален - казва Дейвиет . - Така че една допълнителна напитка на ден може да има по-голямо въздействие. Това означава, че въздържанието от последната напитка за вечерта може да има голям ефект по отношение на стареенето на мозъка."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай