Чарлз не е чел нито ред от книгата на Хари

Кралят продължава да страда заради бягството на по-малкия си син

Чарлз не е чел нито ред от книгата на Хари | StandartNews.com

Принц Хари и Меган Маркъл причиниха водовъртеж от емоции в Бъкингам, когато обявиха, че се оттеглят от ролята си на старши членове в кралското семейство и се отправят към слънчевите брегове на Калифорния. И докато феновете на монархията никога няма да разберат цялата истина за лавината от чувства, последвала шокиращото решение на херцозите на Съсекс, нова книга разкрива любопитна подробност - неочакваният ход на по-малкия син на Даяна е сближил най-афектираните от случващото се. Биографът в двора Робърт Хардман пише, че след като Хари и Меган зарязват Великобритания и започват да работят по различни проекти, между които е и бомбастичната му изповед „Резервен“, Чарлз и майка му Елизабет II стават по-близки от всякога. „Напускането на Хари и Меган обедини максимално Чарлз и майка му. Не мисля, че нещо наистина може да надделее над шока от интервюто на Хари и Меган пред Опра Уинфри – беше сензационно.“, коментира Хардман пред списание „People“. Според него Елизабет и Чарлз е трябвало да изглеждат „прагматични“ пред обществото, въпреки че несъмнено са изпитвали „известна тъга“. Авторът добавя: „У Чарлз се долавяше някакво смирение. Той винаги има много задължения и едва ли му е било и до това на главата. Като баща нямаше какво повече да направи, щом Хари и жена му пожелаха да се установят в САЩ. Чарлз остави вратата отворена, ако искат да се върнат.“

Хардман отбелязва, че в момента в Бъкингам витае по-скоро съжаление, отколкото злонамерено настроение. „Няма съмнение, че кралското семейство би предпочело заминаването на Съсекс никога да не се бе случвало. В Двореца все се питат „Ами ако бяха останали?“. В книгата си той прави и някои още по-сензационни разкрития. „Принц Уилям беше бесен от очевидната атака срещу принцесата на Уелс в документалния филм на Хари и Меган по Нетфликс. В него Хари намеква, че брат му се е оженил за Кейт не от любов, а защото е било „удобно“ – тя отговаря на определен шаблон. Освен останалите проблеми, които причиниха разрив в отношенията и доверието между братята, Хари открито нападна и Катрин. За Уилям това бе удар под кръста“, казва Хардман. Хроникьорът на Бъкингам се връща и към подробности около смъртта на Елизабет II. В последната земна нощ на кралицата Чарлз моли по-малкия син да се завърне в Балморал без Меган, като му казва, че и брат му ще дойде без съпругата си. Оказва се, че Кейт има ангажимент с децата, които сменят училището си и тя иска да е неотлъчно до тях. Източници коментирали пред Хардман, че кралицата не би искала опашка от хора в последните си мигове и Меган със сигурност не би била сред поканените.

От книгата става ясно, че кралят се разминава с Хари в нощта, когато Елизабет II си отива, защото трябва да проведе "дискретни дискусии" с по-големия си син, преди да "утеши цялата страна", както се очаква от него. Чарлз е с Уилям, докато Хари остава в Балморал с другите от семейството. След погребението Уилям настоява той и Кейт да се видят с Хари и Меган, независимо колко неловко се чувстват.

Хардман описва единствената репетиция за погребението на кралицата като "комедия от грешки". Един от бодигардовете тръгва в грешната посока по време на шествието и почти е смачкан. Цяло чудо е, че всичко минава по план, без забележими проблеми, осигурявайки на кралицата изпращането, което заслужава. Хардман уточнява, че нито крал Чарлз, нито принцът на Уелс са чели мемоарите на Хари „Резервен“ и нямат намерение да го правят. Това, което знаят за книгата, е от служители, които ги информират за „ключовите точки“. Според Хардман действията на по-малкия син са наранили краля, но той се е примирил. „Чарлз направи всичко по силите си, но като крал има много работа. Изключително тъжен е за Хари и Меган, но не крие, че цялата ситуация го дразни. Вече дори не иска да знае какъв е проблемът им, просто продължава с живота си.“

Хардман изтъква още, че Чарлз всъщност не е бързал да седне на трона, както е описан в хитовия сериал за кралското семейство „Короната“. Авторът споделя, че синът на Елизабет II е духовен човек и се отнася към живота с известна доза фатализъм. „Възкачването на престола за него бе бъдещ момент, който все някога щеще да дойде. Той призна: „Когато това се случи, ще се погрижа, засега не бързам“. Чарлз има свои благотворителни организации, но внезапно трябваше да поеме контрол над всичко“, коментира Хардман. През пандемията от коронавирус Чарлз е имал перфектна възможност да се наложи като ключова фигура в семейството, но дори не му е хрумвало да оспори авторитета на майка си до последния й дъх.

Хардман обаче не пропуска да акцентира, че през последното десетилетие Елизабет II и синът й са се сближили още повече, работейки в тандем за семейството и страната. „Короната“ представя Чарлз като дистанциран от родителите си, но това не е така – той винаги е действал за доброто на майка си, без някога да се е изкушавал от идеята да я засенчи по какъвто и да е начин през историческото й царуване“, пише кралският биограф.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай