Чантите на Митко Дамов

Чантите на Митко Дамов | StandartNews.com

Детайлите създават шика, но големият номер е в миксирането на стилове, казва магистърът елегантариум

Митко Дамов преди няколко седмици моли добрата си приятелка Емануела Шкодрева да свърши нещо твърде важно от негово име - да купи един от най-новите модели чанти на "Луи Вюитон" от грандиозния бутик на "Шанз Елизе". Актрисата от Народния театър влиза в сакралното за маниаците пространство и засукана служителка веднага се спуска към нея: "Вие сте Еманюел, нали? Приготвили сме всичко за мосю Дамов - той ни предупреди за вас". Хората са влезли в интернет, разбрали са кой да очакват и на кого ще продават - защото във владенията им не може да влезе всеки мераклия, мечтаещ да се докосне до всемирния лукс. Така към София отлита поредната чанта за шикозната колекция на магистъра елегантариум. Той наистина е силно пристрастен към аксесоарите от класа - но без грам фешън снобария, а от чист естетизъм.

"Тъкмо те издават характера, а посланията им са недвусмислени. Нещата са ясни: или имаш вкус, или нямаш, или умееш да градиш различност, или си безнадеждно банален. Подражателството, което владее "светския" ни трафик е отчайващо. Малко хора умеят да обогатят семплата и нескъпа визия с ефектна чанта. Тя никога няма да изглежда евтина. Качествените аксесоари никога не остават в сянка. Те винаги се борят за главната роля", категоричен е Дамов. Сред любимите му екземпляри са чанта от черен къс косъм на "Бали", бейби визон отново на "Вюитон", флорални разкошотии на "Гучи"... Той често е в Париж, където е епицентърът на коафьорското и дизайнерското изкуство и е тотално в час с трендовете във всички модни жанрове. "Големите брандове налагат нови стратегии - творенията им изглеждат леко протоколни, дискретно официозни. Но това се търси", обяснява Митко. И веднага повдига завесата около друга тенденция, която от доста време насам скандализира фешън пуританите - заемките между дрехите на двата пола. "Мъжете да облекат дантелени блузи и ризи с бродерии, волани, жабо - това налагат от "Гучи". Но това ни най-малко не омаловажава тяхната мъжественост, тъкмо обратното - говори за самочувствие, което няма как да бъде накърнено от декорациите, възприемани, кой знае защо, като феминистки. Аурата на 70-те години пък се възродиха в хипи визията и всички прелести от гардероба за "Децата на цветята".

Сега Дамов е готов с новия си проект - да представя всичко френско в изисканото пространство, наречено "Ла витрин". Там ще се въртят филми от Новата вълна, които през 60-те и 70-те възпламеняват парижките интелектуалци в Синематеката, дефилета ще събират изкушени от "последните писъци" в косите, прет-а-портето, висшата мода, ароматите, кулинарията. Всъщност Дамов би отишъл още по-далеч - защо пък на това същото място да няма и политически дебати? И въпреки че го подхвърля с усмивка, няма съмнение, че е готов за участие в социалните и злободневни теми и страсти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай